Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/07/1999

Οι συναντήσεις του κ.Κοέν με την ελληνική κυβέρνηση και οι σχετικές δηλώσεις

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις του κ. Κοέν με την ελληνική κυβέρνηση καθώς και τις σχετικές δηλώσεις, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Τα συγχαρητήρια του κ.Κοέν για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην ΝΑΤΟϊκή επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας αποκαλύπτουν έμπρακτα την πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις αμερικανικές επιλογές, σε πλήρη διάσταση με το ομόθυμο αίσθημα του ελληνικού λαού.

Ο Συνασπισμός υπογραμμίζει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι, σύμφωνα και με δημοσιευμένα στοιχεία, πίσω από τους αμερικανικούς επαίνους, προωθείται, στο όνομα της διμερούς συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας, ολοκληρωμένο αμερικανικό σχέδιο το οποίο έχει υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση και που με την εφαρμογή του οδηγεί στην ουσιαστική υποκατάσταση των ελληνικών αρχών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου εξαιτίας λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα του δρομολογημένου ελληνοτουρκικού διαλόγου το θέμα της τρομοκρατίας.

Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει σταθερά την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Ωστόσο, οι αρνητικές και ασύμβατες με τις αρχές του διεθνούς δικαίου αντιλήψεις περί τρομοκρατίας που κυριαρχούν στην Τουρκία με πλήρη κάλυψη της αμερικάνικης ηγεσίας, καθώς και οι ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας που πρόσφατα διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, καθιστούν αδιανόητο οποιοδήποτε συντονισμό δράσης για το θέμα αυτό ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις, αρνούμενη επιλογές και χειρισμούς σε υπονομευμένο έδαφος, που εγκυμονούν κινδύνους για την διαπραγματευτική θέση της χώρας.

To Γραφείο Τύπου