Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/05/2013

Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ & Τμήμα Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Αυτό το (πανάκριβο) αεροδρόμιο ποιος θα το πάρει…;

Κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικοπάθειας, η γερμανική Hochtief πούλησε την εταιρική μονάδα των αεροδρομίων της Hochtief Airport GmbH, στην οποία περιλαμβάνεται και το μερίδιο της στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε θυγατρικό κερδοσκοπικό fund του δημοσίου επενδυτικού ταμείου συντάξεων του Καναδά (PSP Investments).

Το τι ανατιμήσεις θα προκύψουν μετά την κίνηση αυτή εκ μέρους της Hochtief και την επικείμενη παραχώρηση του υπόλοιπου ποσοστού του Δημοσίου δεν το γνωρίζουμε. Με βεβαιότητα μπορούμε όμως να πούμε ότι η Hochtief παραδίδει ένα κερδοφόρο αεροδρόμιο (όντας μονοπωλιακού χαρακτήρα στο λεκανοπέδιο και το δεύτερο ακριβότερο στην Ευρώπη), χωρίς να έχει αποδώσει φόρους από το 2001 ή τέλη στους 5 δήμους όπου υπάγεται ο ΔΑΑ και αφού πρώτα το έχει υποβαθμίσει στρατηγικά και αναπτυξιακά.

Σαφώς, η Hochtief έχει δικαίωμα να προβαίνει σε οποιαδήποτε νόμιμη επιχειρηματική κίνηση θεωρεί συμφέρουσα. Ωστόσο, είναι κρισιμότατο ζήτημα για την Ελλάδα να αλλάζει χέρια ταχύτατα και εν κρυπτώ μια πύλη εισόδου εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την εθνική κυριαρχία της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ, παριστάνουν τους ανήξερους ενώπιον του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δηλώνει ότι είναι επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη μιας νέας εθνικής πολιτικής στον τουρισμό και στις μεταφορές, ώστε να επέλθει η περιβόητη ανάπτυξη – και αυτή δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να τη χαράσσουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Κομβικό ρόλο δε, σε μια μακρόπνοη και σωστά σχεδιασμένη τουριστική ανάπτυξη θα μπορούσε να παίξει ένας σύγχρονος και βιώσιμος εθνικός αερομεταφορέας, καθώς και η επαναφορά των αεροδρομίων υπό δημόσιο έλεγχο, ως στρατηγικής σημασίας δραστηριότητα, η οποία οφείλει να ασκείται με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

To Γραφείο Τύπου