Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/05/2013

Συνέντευξη του Συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Βίτσα, στο Real.gr

-       Κύριε Βίτσα, μαθαίνουμε πως πολλές συνιστώσες δεν θέλουν να διαλυθούν. Τουλάχιστον έως το επόμενο Συνέδριό σας. Κατά τη γνώμη σας ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υιοθετήσει αυτή την κατάσταση;

 

Το Συνέδριο έχει την ευθύνη να αποφασίσει για όλα. Για τις καταστατικές αρχές, για μεταβατικές διατάξεις, για τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως ενιαίου κόμματος. Να συγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ των μελών του. Των δεκάδων χιλιάδων μελών, που μαζί με το λαό θα ανατρέψουν την κατάσταση, θα γράψουν ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως συμμαχικό σχήμα, μετουσίωσε σε πράξη την ιδέα της ενότητας της Αριστεράς. Αυτή η ιδέα διεκδικεί πολύ περισσότερα και απαιτεί άλματα εσωτερικής δημοκρατίας. Υποστηρίζω πως το κάλεσμα ενότητας, ο στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς και η αποφασιστική συμμετοχή στην ανάπτυξη κινημάτων ανατροπής και αλληλεγγύης έβγαλαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπροστά στις εκλογές του 2012 τον εκτίναξαν εκλογικά, πολιτικά, κοινωνικά Στο νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα υπάρχουν ρεύματα, τάσεις, απόψεις όχι όμως κάθετες δομήσεις που λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα. Ο ΣΥΝ θα παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε να διαμορφωθεί η νέα κατάσταση. Πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνέλθει το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ που θα αποφασίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι το κόμμα μας.

 

 

-       Οικονομικά προς τις συνιστώσες θα πρέπει να υπάρξουν μετά το Συνέδριο;

 

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπηρετούν την ιδέα της ενότητας και ενιαίας δράσης της Αριστεράς. Οι συνιστώσες δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα οικονομικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι ενιαίος φορέας, όλοι οι οικονομικοί πόροι του ανήκουν και τους διαθέτει για τους σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Τελεία. Η οικονομική μας δραστηριότητα ελέγχεται κατʼ έτος από ορκωτούς λογιστές και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι διάφανη, «τσιγγούνικη» και πολιτικά αποτελεσματική.

 

-       Θέμα αναβολής του Συνεδρίου, όπως ζητούν ορισμένοι, εξετάζετε;

 

Υπάρχει απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και της πρόσφατης ΚΕ. Υποστηρίζω πως αντανακλούν τη θέληση, για ένα δημοκρατικό άλμα, των δεκάδων χιλιάδων μελών μας, των εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.  Θέλουμε ένα συνέδριο να επικοινωνεί με τον κόσμο της εργασίας και να τον εκφράζει. Θέλουμε οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας να είναι η συμφωνία της Αριστεράς με το λαό, ώστε να σταματήσουμε την καταστροφή και να ξαναχτίσουμε μαζί την Ελλάδα.  Θέλουμε το Συνέδριό μας να αποτελέσει ένα νέο κάλεσμα συμμετοχής, μια νέα αρχή δημοκρατίας. Έχουμε την μεγαλύτερη εμπειρία στη διοργάνωση ουσιαστικού διαλόγου και ουσιαστικού συνεδρίου αντίθετα με τις «συνεδριακές φιέστες» που επιχειρούν άλλες πολιτικές δυνάμεις.

 

 

-       Ποσόστωση για τις συνιστώσες στην νέα ΚΠΕ μπορεί να υπάρξει;

 

Αν υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις, θα αποφασίσει το Συνέδριο. Η γνώμη μου είναι όχι. Κάθε τάση ή ρεύμα εντός ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει όλες τις δυνατότητες να εκφραστεί. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ενσωματώσουμε βασικές δημοκρατικές αρχές, να δυναμώσουμε την πολιτική λειτουργία, καθώς και τα πολιτικά και εκτελεστικά όργανα σε όλα τα επίπεδα, να έχουμε στα όργανα κοινωνική εκπροσώπηση, νέα στελέχη και βεβαίως ισχυρή ποσόστωση φύλου. Οι βασικές μας προγραμματικές θέσεις έχουν τεράστια απήχηση και χρέος μας είναι να την μετατρέπουμε σε πολιτική υποστήριξη ώστε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και λαός να διώξουμε τρόικα, μνημόνια, πολιτικές λιτότητες και τις κυβερνήσεις που εθελόβουλα τις υπηρετούν.

 

-       Τελικά κ. Βίτσα περισσότεροι συμβιβασμοί στο εσωτερικό σας ή περισσότερη αποφασιστικότητα; Τι θα σας βοηθήσει στην έλευση προς την εξουσία;

 

Προωθητική σύνθεση, ενιαία εκφώνηση και αποφασιστικότητα. Στην πρακτική πολιτική δράση, όπως και στον πόλεμο, δεν σε οδηγεί η αμφιβολία αλλά η πίστη ότι έχεις δίκιο και θα νικήσεις. Και εμείς μαζί με το λαό θα νικήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

 

-       Και ένα τελευταίο. Η προσωπική σας γνώμη. Η εκλογή Προέδρου από πού γίνεται;

 

Από το Συνέδριο, στη βάση σαφώς καθορισμένων ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Δεν πρόκειται για μονοπρόσωπη εξουσία αλλά για το βάρος της πιο υπεύθυνης πολιτικής εκπροσώπησης και θεωρώ πως ο σ. Αλέξης Τσίπρας τα έχει καταφέρει άριστα και θα συνεχίσει.

 

To Γραφείο Τύπου