Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/07/1999

Περιοδεία και συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ στην Ηλεία

O Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος συνεχίζει την περιοδεία του για δεύτερη ημέρα στο νομό Ηλείας.
Σήμερα επισκέφθηκε το φράγμα "Φλόκα" στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, το υπό κατασκευή νέο νοσοκομείο του Πύργου. Είχε συναντήσεις με το Δήμαρχο και το Νομάρχη και επισκέφθηκε το Δήμο Βαρθολομιού και το γειτονικό χωριό Μάχου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε:

Για την συνεχιζόμενη Προεδρολογία

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να εμπλέξει την επιλογή Προέδρου και το ίδιο το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά, προεκλογικά παιχνίδια.
Ο ΣΥΝ θα διατυπώσει την άποψή του έγκαιρα και με σοβαρότητα.
Αυτό που θα ήθελα να τονίσω τώρα είναι ότι η εκλογή του Προέδρου γίνεται κάθε φορά μέσα σε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, συμπυκνώνει και εκφράζει τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς της συγκεκριμένης περιόδου.
Γι αυτό ακριβώς και το Σύνταγμα προβλέπει με λεπτομερή τρόπο τη διαδικασία εκλογής, απαιτεί από τα κόμματα αποσαφήνιση των επιλογών τους και επιβάλλει την προσφυγή στο λαό όταν οι επιλογές των κομμάτων δεν διαμορφώνουν όρους ευρύτερων συγκλίσεων.
Ο Συνασπισμός δεν έχει κανένα λόγο να παρασυρθεί στην αποπροσανατολιστική κι άκαιρη Προεδρολογία κι εκλογολογία.

Για Παιδεία

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων φέρνουν στην επιφάνεια το συνολικό αδιέξοδο της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Κάθε μέρα που περνά από τα ίδια τα στοιχεία φαίνεται καθαρά ότι η πρόχειρη και λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης φούντωσε την παραπαιδεία και εντείνει τους αποκλεισμούς.
Η κριτική και οι προγραμματικές προτάσεις που διετύπωσε έγκαιρα και διορατικά ο ΣΥΝ δικαιώνονται πλήρως.
Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι είναι λάθος ο εντοπισμός του προβλήματος και οι διαρκείς αλλαγές στη διαδικασία των εξετάσεων.
Τώρα υπάρχει ανάγκη για επείγουσες αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις με ευρύτερη συναίνεση, πριν αρχίσει η επόμενη χρονιά.
Η κυβερνητική εμμονή σε λανθασμένες επιλογές και χειρισμούς θα προκαλέσει νέα μεγαλύτερα αδιέξοδα και εντάσεις την επόμενη χρονιά.

Για τα προβλήματα της Ηλείας

Η Ηλεία του 2000 έπρεπε να έχει άλλους ρυθμούς ανάπτυξης. Σήμερα εμφανίζει αποκαρδιωτικούς κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες. Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ηλεία του 2000 είναι ενοχλητική και δυσάρεστη.
Όμως και από την Ηλεία πέρασαν δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, χωρίς να πιάσουν τόπο, χωρίς να λύσουν σοβαρά προβλήματα υποδομών, παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικοκοινωνικής αναδιάρθρωσης της υπαίθρου.
Ο κάτοικος της Ηλείας δικαιούται να ζητήσει λογαριασμό από όλους αυτούς που τον κυβέρνησαν και τον κυβερνάνε. Να ζητήσει λογαριασμό με την ψήφο του και με την αγωνιστική του διαμαρτυρία για το πού πήγαν τόσα χρήματα, τόσα χρόνια και τόσες θυσίες, αλλά και για να σταματήσουν οι νεοπελατειακές σχέσεις και οι κυβερνητικοί παραγοντισμοί.
Υπουργοί και τοπάρχες από την Ηλεία έγιναν πολλοί για πολλά χρόνια και από διάφορες κυβερνήσεις. Η Ηλεία όμως δεν βρήκε το επίπεδο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που αξίζει με τόσο παραγωγικό και κοινωνικό δυναμισμό που διαθέτει.
Η ανεργία στο 20%, ο αγροτικός τομέας υπό κατάρρευση, ο τομέας τυποποίησης κι επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων ανύπαρκτος, τα οδικά δίκτυα σε κακή κατάσταση, εξοργιστικές καθυστερήσεις στο λιμάνι του Κατάκωλου και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, τραγικά ελλείμματα στις υποδομές τουριστικής πολιτικής, χωρίς αεροδρόμιο και σιδηροδρομικό δίκτυο, χωρίς σχεδιασμένη πολιτική αξιοποίησης του αρχαιολογικού πλούτου, των οικοσυστημάτων, των υγροβιότοπων και των λιμνών, των ορεινών όγκων και των δρυμών, χωρίς καμιά δραστηριότητα για τους Ολυμπιακούς του 2004 στην περιοχή όπου γίνονταν η προετοιμασία και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία ΄Ηλιδα και Ολυμπία.

Για την γέφυρα Αλφειού στον Φλόκα

Ο συμβολισμός είναι δραματικός. Την ώρα που η Ελλάδα πορεύεται για το 2004 και τους Ολυμπιακούς, η γέφυρα του Αλφειού στου Φλόκα, έξω από την αρχαία Ολυμπία, κινδυνεύει με κατάρρευση και τα σχετικά έργα καθυστερούν εγκληματικά. Όταν θα έρθει ο χειμώνας, ο κίνδυνος ανυπολόγιστων καταστροφών από την κατάρρευση της γέφυρας δεν θα μπορεί να αποτραπεί.
Οι διάφοροι αρμόδιοι και συναρμόδιοι, που ανακατεύουν τα χαρτιά και ξύνουν τα νύχτια τους βλέποντας τον καιρό να περνάει, όλοι αυτοί που τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο εάν πέσει η γέφυρα, καταστραφεί το φράγμα και οι αρδεύσεις, πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες και αφανιστεί η περιοχή, θα πρέπει να ξέρουν από τώρα ότι οι ευθύνες τους είναι και ποινικές και δεν θα τους σώσει τίποτε από την κατακραυγή του κόσμου.
Από τον Σεπτέμβρη του 1997, με ερώτηση δική μου στη Βουλή στους αρμόδιους Υπουργούς, επεσήμαινα το πρόβλημα και μιλούσα για τον κίνδυνο κατάρρευσης κι άμεσων ανυπολόγιστων καταστροφών. Η εξέλιξη με δικαιώνει.

Για το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

Σοβαρό πρόβλημα για την Ηλεία είναι ο σχεδιασμός αξιοποίησης και ο τρόπος απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Εάν και το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο η σημερινή κυβέρνηση το διαχειριστεί όπως διαχειρίστηκαν το 1ο και το 2ο πακέτο Ντελόρ οι προηγούμενης κυβερνήσεις, τότε θα υπάρξουν κι άλλες αναπτυξιακές και οικονομικές μαύρες τρύπες σε βάρος της Ηλείας και της ελληνικής περιφέρειας.

Για το Νοσοκομείο

Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης στη Συντριάδα Πύργου συνεπάγεται πρόσθετο κόστος 2 δισεκατομμυρίων έναντι συνολικού κόστους κατασκευής 6 και πλέον δισεκατομμυρίων. (Το πρόσθετο κόστος για στερέωση, ενίσχυση εδάφους, επικάλυψη τάφρων, σύνδεση με εθνικό κόμβο).

Ο ορατός κίνδυνος είναι η εγκατάλειψη του έργου. Είναι δεδομένη η μη ολοκλήρωσή του μέχρι το 2000 κατά το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Κανείς σήμερα δεν έχει εξασφαλίσει την ολοκλήρωσή του.
Το κεντρικό ερώτημα λοιπόν είναι:
Θα γίνει Νομαρχιακό Νοσοκομείο στην Ηλεία; Είναι εξασφαλισμένη η παραπέρα χρηματοδότησή του χωρίς περικοπές άλλων χρηματοδοτήσεων για αναπτυξιακά έργα στην υπόλοιπη Ηλεία;

Για τα αγροτικά προβλήματα

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα δέχεται διαρκώς πλήγματα και πιέσεις, που κάνουν αβέβαιη την επιβίωσή του και επισφαλή την ανάπτυξή του.
Στην Ευρώπη διαμορφώνεται νέα οικονομική γεωγραφία με τις αποφάσεις της Ε.Ε., που προκαλούν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα κι ανταγωνιστικές ανισότητες.
Μέσα στις καινούργιες συνθήκες, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς αποφασισμένη εθνική αγροτική πολιτική και χωρίς σχέδιο αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Το αποτέλεσμα είναι να μην κατοχυρώνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στη γεωργία και κτηνοτροφία, να καταρρέει η ελληνική αγροτική οικονομία και ο ΄Ελληνας αγρότης να έχει το χαμηλότερο εισόδημα στην Ε.Ε.
Η κατάρρευση του αγροτικού τομέα επιταχύνει δραματικά την εγκατάλειψη κι ερήμωση της υπαίθρου, την ενίσχυση της ανεργίας, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτισμικής μας παράδοσης.
Φτάσαμε στο 2000 και λείπει εθνική πολιτική για το λάδι, για το κρασί, για τα οπωροκηπευτικά, λείπει εθνική εξαγωγική πολιτική για μια σειρά προϊόντων με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα από πλευράς ποιότητας, λείπει η σχεδιασμένη προβολή του μεσογειακού τρόπου διατροφής, που περιλαμβάνει το σύνολο της γεωργικής και κτηνοτροφικής ελληνικής παραγωγής, λείπει η πραγματική εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας των προϊόντων, που λειτουργεί μονίμως σε βάρος του παραγωγού.
Φτάσαμε στο 2000 και δεν έχει εξυγιανθεί η Αγροτική Τράπεζα, δεν υπάρχει εταιρεία Αγροτικής Γης, δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Αγροτικής Παραγωγής, δεν υπάρχουν κλαδικά αγροτικά μητρώα, δεν έχει εξασφαλιστεί η επιστημονική και τεχνική στήριξη των παραγωγών, δεν αποφασίζεται η μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., δεν προωθείται πολιτική για τους νέους αγρότες, για την ρύθμιση αγροτικών χρεών και για την αποφασιστική ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, των διεπαγγελματικών ενώσεων και των συνεταιρισμών.
Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις τραγικές αποτυχίες τους στην αγροτική πολιτική τις φόρτωσαν σε βάρος του παραγωγού. Τον ΄Ελληνα αγρότη τον υπολογίζουν μονάχα για την ψήφο του και όχι για τις πραγματικές ανάγκες της ζωής του.

To Γραφείο Τύπου