Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/06/2013

Συμμετοχή Νίκου Χουντή σε εκδήλωση με τίτλο "Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα"

Η ελληνική κυβέρνηση, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες προωθεί το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ της οποίας είναι και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης

Σε εκδήλωση με τίτλο "Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα" συμμετείχε ως βασικός ομιλητής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, στο Στρασβούργο την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών right2water.eu, ενταγμένη στην προσπάθειας που κάνει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους.

Η καμπάνια right2water.eu είναι η πρώτη επιτυχημένη καμπάνια, στο πλαίσιο του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, που έχει καταφέρει να μαζέψει πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές από τουλάχιστον 7 διαφορετικές χώρες καλύπτοντας έτσι τους απαιτούμενους από την Ε.Ε. όρους.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Νίκος Χουντής αφού συνεχάρη τους διοργανωτές τόνισε μεταξύ άλλων:

 "Το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια έχει μαζέψει τόσο πολλές υπογραφές αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό και παράλληλα τονίζει τις καταστροφικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα αυτό. Ως συντάκτης μιας γνωμοδότησης στην Επιτροπή Αναφορών του Ε.Κ, προσπάθησα να αναδείξω ακριβώς τα τρία πράγματα που βάζετε και εσείς ως πυλώνες της διακήρυξης σας.

 

Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ λίγο στην περίπτωση της χώρας μου.

Δυστυχώς, και ενώ η παγκόσμια εμπειρία δείχνει πολλές περιπτώσεις επανακρατικοποίησης των δικτύων αλλά και αρνήσεις δήμων ή κρατών να ιδιωτικοποιήσουν το νερό τους, στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

Ενώ λοιπόν παγκοσμίως η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει αποτύχει και υπάρχει έντονη τάση επανακρατικοποίησης ή επαναδημοτικοποίησης, η ελληνική κυβέρνηση, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες προωθεί το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ της οποίας είναι και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Την ίδια στιγμή, όλοι οι Δήμοι της πόλης με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους, έχουν ταχθεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, η απόφαση σχετικά με το μέλλον των εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης να παρθεί από τους ίδιους τους πολίτες.

 Σε αυτό το πλαίσιο, η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού θα έρθει μόνο μέσα από την δημιουργία και την ανάπτυξη μαζικών πρωτοβουλιών. Η υπεράσπιση του νερού ως δημόσιο αγαθό έχει ανάγκη από ένα ενωτικό διεκδικητικό μέτωπο  θα μάχεται για τη μη ιδιωτικοποίησης του και θα προσφέρει προοδευτικές και ριζοσπαστικές απαντήσεις στα ζητήματα διαχείρισης του νερού."

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να στηρίξετε την καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού right2water.eu μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

www.right2water.eu

https://signature.right2water.eu/oct-web-public/?lang=el

 

 

To Γραφείο Τύπου