Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/07/1999

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δηλώσεις του Υπ.Εξωτερικών για τη μουσουλμανική μειονότητα

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλουγια την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων καιτις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών για τημουσουλμανική μειονότητα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και σε σημερινές δηλώσεις, σε ραδιοσταθμό, του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου για τη μουσουλμανική μειονότητα δήλωσε τα εξής;

Τα σοβαρά θέματα στρατηγικού χαρακτήρα και τακτικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας απαιτούν υπεύθυνους και προσεκτικούς χειρισμούς, συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, κοινωνική συναίνεση και στήριξη.

Και από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τους αρμόδιους υπουργούς και από τον πολιτικό κόσμο.

Τόσο η προχειρότητα, όσο και οι σπασμωδικές αντιδράσεις είναι λάθος και πρέπει να αποφεύγονται.

Οι δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών προφανώς έγιναν σε συνεννόηση με τον κ. πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Να ενημερώσει, λοιπόν, η κυβέρνηση γιατί αυτές οι δηλώσεις σήμερα. παραλλήλως προς τις διαδικασίες των ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

Επίσης, να εξηγήσει η κυβέρνηση εάν σημαίνουν αλλαγή της μέχρι σήμερα πολιτικής της.

Ο ΣΥΝ από καιρό έχει ταχθεί υπέρ του συνολικού επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει στρατηγικό σχεδιασμό, πολιτική συνεννόηση και στήριξη. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν πληρούν καμιά τέτοια προϋπόθεση. Οφείλει, όμως, η κυβέρνηση να γνωρίζει ότι στα θέματα αυτά οι ερασιτεχνισμοί μπορεί να έχουν μη επανορθώσιμα αποτελέσματα.

Η πιστή εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης από όλες τις πλευρές και ο έμπρακτος σεβασμός των αρχών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τις μειονότητες είναι η καλύτερη απάντηση της χώρας σε όλους όσοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τα μειονοτικά προβλήματα ως μοχλό για αποσταθεροποιητικές εντάσεις.

Πριν από μία εβδομάδα ο κ. πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερώσει τα κόμματα και να ακούσει τις απόψεις τους για την εγκληματικότητα και τη μεταναστευτική πολιτική. Οφείλει, αμέσως, να πράξει το ίδιο για τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων που είναι φανερό ότι έχουν μπει σε νέα κρίσιμη περίοδο, με πολλές ορατές, αλλά κι αθέατες πλευρές.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου