Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/04/2005

Συνάντηση με τον Διευθυντή των Διεθνών Σχέσεων του Μπάαθ Συρίας είχε το μέλος της ΚΠΕ Θ.Πετράκος

Συνάντηση με τον Μοχάμεντ Γιασμίνα, Διευθυντή των Διεθνών Σχέσεων του Μπάαθ Συρίας, είχε το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Θανάσης Πετράκος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Συρία ως μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Νομού Μεσσηνίας με το Νομό της Λατάκειας της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του Μπάαθ έδωσε επίσημη πρόσκληση για να επισκεφθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τη Συρία. Παράλληλα, τόνισε τη θέληση της Συρίας να εργαστεί με συνέπεια και σταθερότητα για την ειρήνη στην περιοχή. Κατέστησε σαφές ότι η Συρία θα εφαρμόσει πλήρως την απόφαση 1559 του ΟΗΕ για αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο. Όμως, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι μονομερής και η επιμονή των ΗΠΑ υποκριτική διότι παράλληλα υπάρχουν και άλλες αποφάσεις του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό για τις οποίες δεν υπήρξε πίεση προς το Ισραήλ να τις εφαρμόσει.

Το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Θανάσης Πετράκος εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΣΥΝ για τη συνολική επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, πράγμα που σημαίνει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από το Ιράκ, την ουσιαστική επίλυση του Παλαιστινιακού με την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τα υψίπεδα του Γκολάν.

Συμφώνησε για τον υποκριτικό ρόλο των ΗΠΑ στο θέμα της αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΣΥΝ αγωνίστηκε και αγωνίζεται ενάντια στην επιθετική, «αυτοκρατορική» πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Ο ΣΥΝ πρωταγωνίστησε στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια κατά της επίθεσης των αμερικανονατοϊκών στο Ιράκ και έχει σταθερή θέση αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων και των Σύριων για συνολική επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος.

Ο Θανάσης Πετράκος ευχαρίστησε το Μπάαθ για την πρόσκληση του να επισκεφθεί τα γραφεία του κόμματός του και να έχει αυτήν την ανεπίσημη συνάντηση.

Τέλος, δήλωσε ότι θα μεταφέρει την επίσημη πρόσκληση του Μπάαθ στον Πρόεδρο και την Π.Γ. του ΣΥΝ.

To Γραφείο Τύπου