Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
31/07/1999

Οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Σεράγεβο

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Σεράγεβο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Σεράγεβο είναι απαράδεκτες. Οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, με την έμπρακτη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, διαθέτουν ψίχουλα και όχι τους αναγκαίους πόρους για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής. Η εγκληματική περιθωριοποίηση και ο παρατεινόμενος αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβίας καταδικάζει τον λαό της στην εξαθλίωση.

Πίσω από τις θεαματικές εξαγγελίες για σύμφωνα σταθερότητας και ανάπτυξης προωθούνται επιλογές που διαιωνίζουν, μέσα από ηγεμονισμούς και διχασμούς, μια επικίνδυνη πολιτική αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Η διεθνής κοινότητα οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί από την πείρα του Ιράκ και της Κούβας ότι μόνον οι λαοί θίγονται από τα πολύχρονα οικονομικά εμπάργκο.

Η διαιώνιση της λογικής του "διαίρει και βασίλευε" στα πολύπαθα Βαλκάνια αναμοχλεύει διαρκώς τις αντιπαλότητες και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τον εθνικισμό. Τέλος, οδηγεί, μέσα και από τις παραβιάσεις του πλαισίου της ειρηνευτικής διαδικασίας, σε νέα καραβάνια προσφύγων και θύματα στο ίδιο το Κοσσυφοπέδιο, για τα οποία η διεθνής κοινότητα δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί και να σιωπά.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου