Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/06/2013

Ομιλία του Δημήτρη Στρατούλη στη συγκέντρωση της Καβάλας για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακούφιση των ανέργων

Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η τρόικα, με την ανθρωποκτόνο επιμονή τους να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα κατεδαφιστικά για τα λαϊκά εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας μνημόνια, έχουν εδραιώσει τη χώρα μας πανευρωπαϊκά στην εξευτελιστική πρώτη θέση σε ποσοστά ανεργίας.

Τα ποσοστά ανεργίας που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες αποδεικνύουν ότι η εικόνα βελτίωσης της κατάστασης, που θέλει να δώσει η κυβέρνηση, είναι απλά μια μεγάλη επικοινωνιακή φούσκα.

Μια φούσκα που δεν έχει καμία σχέση με την οδυνηρή πραγματικότητα της φτώχειας, της ανεργίας και της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνει ο λαός μας, και κυρίως η νεολαία, που λόγω των πρωτοφανών ποσοστών ανεργίας οδηγούνται σε κοινωνική γενοκτονία.

Στις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, παραθέτουμε μια σειρά μέτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με κεντρικό άξονα τις δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις, την αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων, την ανάσχεση των απολύσεων, την αύξηση και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών πόρων που διατίθενται για την ανεργία και την απασχόληση και την μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.

Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε ότι οι άνεργοι/ες, μέχρι να βρουν δουλειές,  πρέπει πρώτα από όλα στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης να επιβιώσουν.

Ειδικά σήμερα, που οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει τα ποσοστά της ανεργίας στα ουράνια, τους ανέργους στην εξαθλίωση και τις νεότερες ηλικίας στην ξενιτιά.

Επομένως, είναι αναγκαία η θέσπιση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος προστασίας, οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων και ένας αναβαθμισμένος, ενιαίος, δημόσιος και τριμερώς χρηματοδοτούμενος ΟΑΕΔ, που να το εφαρμόσει.

Με τις προτάσεις μας για την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων επιδιώκουμε να διασφαλίζεται σε αυτούς, μέχρι να βρουν εργασία, και στις οικογένειές τους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, όσον αφορά το ύψος και τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, την επιδότηση ενοικίου κατοικίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει όλες τις προσπάθειες για τη συγκρότηση και την ανάπτυξη ενός μαζικού και διεκδικητικού κινήματος των ίδιων των ανέργων με επιτροπές τους σε όλους τους δήμους της χώρας και πανελλαδική δικτύωσή τους.

Επίσης, εργαζόμαστε συστηματικά για την στήριξη και ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων, των φτωχών, των αστέγων και γενικότερα των θυμάτων της οικονομικής κρίσης και των κατεδαφιστικών πολιτικών της τρόικας και της κυβέρνησης από τα λαϊκά στρώματα, τα εργατικά συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους κοινωνικούς φορείς και κινήματα, ώστε αυτή την περίοδο να μην βρεθεί κανείς και καμιά μόνος/η του/ης απέναντι στην κρίση.

Η μνημονιακή κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί το γρηγορότερο δυνατό με τους αγώνες και την ψήφο του λαού, πριν μετατρέψει την παραγωγική βάση της χώρας και την απασχόληση σε οικονομικούς και κοινωνικούς ερειπιώνες.

Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ακυρώσει τα μνημόνια, θα επιδιώξει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και θα προωθήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανόρθωσης, που θα έχει ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Προτεραιότητα και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσουμε τη μνημονιακή καταστροφή. Να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με εργασία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη και νʼ ανοίξουμε το δρόμο για μία σοσιαλιστική κοινωνία, στην οποία όλοι και όλες θα έχουν πλήρη, σταθερή, ποιοτική, ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία.

Καλούς αγώνες. Γεια σας.