Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/06/2013

Σκανδαλώδης μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ έκτασης NATURA στο ν. Λάρισας - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Εσωτερικών

Λάθρα και μετά από δεκάδες δεσμεύσεις κατά καιρούς υπουργών προς βουλευτές αλλά και πολίτες, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων προχώρησε στη μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτου στο νυν Δήμο Αγιάς του ν. Λάρισας, το οποίο βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε περιοχή απολύτου προστασίας, εντός του δικτύου NATURA 2010!

Συγκεκριμένα, με την αρ. 234/24.04.2013 (ΦΕΚ 1020Β/25.04.2013) Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκε και περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητο με ΑΒΚ 1114 στην περιοχή Σκλήθρα-Στρίντζος του πρώην δήμου Ευρυμενών. Εντός του εν λόγω ακινήτου βρίσκεται ολόκληρος ο οικισμός της Αλεξανδρινής, όπως φαίνεται και στο σχετικό κτηματολογικό διάγραμμα.

Με το άρθρο 28 του ν.2386/1996 ρυθμίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραλιακών οικισμών Καστρί-Λουτρό, Μεσάγγαλα, Στρίτζος, Σκιαθάς και Στόμιο του ν. Λάρισας και επετράπη η αγορά στους κατοίκους διαφόρων εκτάσεων από το Ελληνικό Δημόσιο αντί ενός τιμήματος. Ο νόμος έτασσε εξάμηνη προθεσμία υποβολής των αιτήσεων παραχώρησης, καταβολής της πρώτης δόσης του τιμήματος και έκδοσης των παραχωρητηρίων. Αμέσως μετά τις εκλογές της 22.9.1996, η εφαρμογή του άρθρου 28 του Ν. 2386/96 ανεστάλη (με σχετικές εντολές του Υπουργείου) μέχρι σήμερα και δεν εφαρμόζεται για την εξαγορά των εκτάσεων, μέχρις ότου εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που θα χαρακτηρίζει και θα οριοθετεί την περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ποταμού, γεγονός που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Με την επικαιροποίηση τον Απρίλιο του 2010, των περιοχών NATURA 2010, το 99% της γεωγραφικής επικράτειας του πρώην Δήμου Ευρυμενών (τμήμα πλέον του διευρυμένου Δήμου Αγιάς) χαρακτηρίστηκε ως τέτοιο (κατά το ήμισυ Ειδική Ζώνη Διατήρησης και κατά το έτερο ήμισυ Ζώνη Ειδικής Προστασίας). Συγκεκριμένα η περιοχή Σκλήθρας-Στρίντζου που βρίσκεται κάτω από τον επαρχιακό δρόμο, οριοθετήθηκε ως ΖΕΠ Δέλτα Πηνειού (GR1420015). Αυτή η εξέλιξη είχε αποτελέσει τότε casus belli μεταξύ κατοίκων και Υπουργείου, καθώς στη μελέτη ΣΧΟΟΑΠ του τ. Δήμου Ευρυμενών, του οποίου εκκρεμεί ακόμη η έγκριση, προτείνεται η αναγνώριση του οικισμού της Αλεξανδρινής, που μετρά 30 έτη “ζωής”, ως υποδοχέα βʼ κατοικίας και η σύνταξη πολεοδομικής μελέτης του οικισμού. Άλλωστε, στον οικισμό κατοικούν 375 περίπου οικογένειες, κυρίως για τουριστική αναψυχή, εκ των οποίων οι 85 διαβιούν εκεί μόνιμα (Απογραφή 2011, ΦΕΚ 630Β/20.3.2013).

Απαντώντας εκ των πραγμάτων εκπρόθεσμα –σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής- σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου (7.2.2013), τόσο το Υπουργείο Οικονομικών (12.4.2013), όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (31.5.2013), παραδέχτηκαν ότι Π.Δ. χαρακτηρισμού και οριοθέτησης της περιοχής δεν έχει υπάρξει ακόμη, αλλά και ότι «οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ συνεργάζονται με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με σκοπό τόσο την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής»! Η εν λόγω απάντηση του ΥΠΕΚΑ δόθηκε, ανερυθρίαστα, 36 μέρες μετά (!) την έκδοση της Απόφασης που παραχωρεί όλη την περιοχή NATURA στο ΤΑΙΠΕΔ για “αξιοποίηση”!

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3986/2011 «δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας, σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης». Αντίστοιχα, με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου «η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων που εμπίπτουν σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ ενεργείται μόνον εφόσον επιτρέπεται από τα υφιστάμενα ειδικά νομικά καθεστώτα προστασίας τους και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που θεσπίζουν τα καθεστώτα αυτά».

Επειδή δεν είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ και περαιτέρω σε ιδιώτες δημόσια αγαθά, τα οποία προστατεύονται ως δημόσια περιουσία του κράτους και καθίστανται αναπαλλοτρίωτα κατά το Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ.1 Σ για προστασία περιβάλλοντος).

Επειδή τμήμα της μεταβιβασθείσας περιοχής (Αλεξανδρινή) κατοικείται μόνιμα από 85 ανθρώπους, ενώ το σύνολο των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων και των θερινών διαμενόντων, έχουν πληρώσει τα οριστικά παραχωρητήρια χωρίς όμως να τα παραλάβουν και συνεχίζουν να πληρώνουν μέχρι σήμερα πρόστιμα διατήρησης, καίτοι ο Ν. 2386/1996 έχει ρυθμίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Πώς η Απόφαση 234/24.04.2013 (ΦΕΚ 1020Β/25.04.2013) συμφωνεί με τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 11 του Ν. 3986/2011, από τη στιγμή που το με ΑΒΚ 1114 ακίνητο βρίσκεται εντός των ορίων NATURA 2010;

2.    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, για την άμεση ακύρωση της μεταβίβασης του παραπάνω ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ;

3.    Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ευρυμενών που εκκρεμεί από τις 29.06.2009 στην τ. Περιφέρεια Θεσσαλίας, νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας;

4.    Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα εκδοθεί το –επί 17 έτη αναμενόμενο- Προεδρικό Διάταγμα που θα χαρακτηρίζει και θα οριοθετεί την περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ποταμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Δημήτρης Γελαλής