Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/08/1999

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο Δήμο Αδρίτσαινας του Νομού Ηλείας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε τον Δήμο Αδρίτσαινας στον Νομό Ηλείας με κλιμάκιο του κόμματος αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλία Νίκο Παπαβασιλείου και τον Θανάση Σακκά.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο και σύσκεψη φορέων και εκπροσώπων των τοπικών Συμβουλίων της περιοχής .

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος Αδρίτσαινας και ολόκληρη η επαρχία Ολυμπίας ζούνε με έντονο τρόπο την αστοργία και την εγκατάλειψη εκ μέρους του κράτους και των κυβερνήσεων.
Είναι η περιοχή που φθίνει και ερημώνεται διαρκώς. Ο πληθυσμός μειώνεται σταθερά, κλείνουν σχολεία, γεωργοί και κτηνοτρόφοι είναι αφημένοι στην τύχη τους.
Με την χαμηλότερη αναλογία γιατρών, με την μεγαλύτερη ανεργία, χωρίς οδικά δίκτυα η επαρχία διεκδικεί μια από τις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Τα δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, το 1ο και το 2ο Πακέτο Ντελόρ δεν άλλαξαν σε τίποτα την αρνητική πορεία της περιοχής. Τα περιφερειακά προγράμματα, 1989-1994 και 1994-1999 δεν άλλαξαν την καθήλωση και την στασιμότητα. Ακόμα και τα κονδύλια για τα έργα στον Επικούρειο Απόλλωνα είναι μονάχα γραμμένα στην πινακίδα του εργοταξίου και δεν έχουν απορροφηθεί .
Και όμως η περιοχή έχει ονομαστά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έχει μοναδικό φυσικό κάλλος και ασύγκριτο ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο με κέντρο τον Επικούρειο Απόλλωνα.
Ο Αλφειός μολύνεται και πεθαίνει χωρίς να γίνονται τα απαραίτητα αρδευτικά έργα.
Σε αυτήν λοιπόν την περιοχή που οι κυβερνήσεις είναι συνένοχες γιατί την άφησαν χωρίς υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής, συντελείται ένα ακόμη έγκλημα.
Χτίζονται φυλακές υψίστης ασφαλείας στην περιοχή της Αδρίτσαινας, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικής αξίας, στο επίκεντρο ενός μοναδικού αρχαιολογικού χώρου κοντά στον Επικούρειο Απόλλωνα και σε Βυζαντινά μνημεία.
Παραβιάζονται οι κοινοτικές οδηγίες και η ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος για την μη αλλοίωση των οικολογικών, ιστορικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, εκχερσώνεται ολόκληρη δασική περιοχή παρανόμως και επισπεύδονται οι εργασίες χωρίς επίσης να τηρούνται οι αντίστοιχες πολεοδομικές διατάξεις.
Αποτελεί δείγμα πολιτικού παραλογισμού να βαφτίζεται ως αναπτυξιακό έργο η ανέγερση φυλακών. Επίσης είναι φαινόμενο καταστροφικής πολιτικής αντίληψης να φυτεύεται σε μια περιοχή αρχαιολογικών μνημείων, διατηρητέων οικισμών και φυσικού κάλλους το αποκρουστικό μπετόν μιας απομονωτικής φυλακής.
Τέλος είναι δείγμα πολιτικής υποκρισίας να προσφέρεται η ίδρυση μιας τέτοιας φυλακής ως ρουσφέτι για την δήθεν αναζωογόνηση της οικονομίας και την συγκράτηση της κοινωνίας της περιοχής.
Ο Δήμος Αδρίτσαινας και η Ορεινή Ολυμπία δεν ξεγελιούνται με τέτοιες αλχημείες. Ξέρουν πολύ καλά ότι την ευθύνη της σημερινής τους καθυστέρησης την έχουν αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν .
Είναι ενοχλητική η αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης να θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες περιοχών που φθίνουν και ερημώνουν φυτεύοντας φυλακές και καζίνο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου