Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/08/1999

54η επέτειος του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα

Με αφορμή τη σημερινή 54η επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

Το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα έχει καταγραφεί στη συνείδηση της ανθρωπότητας ως ένα από τα φοβερότερα εγκλήματα. Δεν ήταν μια πολεμική ενέργεια με την κλασσική έννοια. Ούτε υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες τερματισμού του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά για την επίδειξη της ισχύος των ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό σημάδεψε όσο λίγα την πορεία του κόσμου στη διάρκεια του αιώνα που εκπνέει. Αποτέλεσε την αρχή της πυρηνικής εποχής. Συνοδεύτηκε από έναν ξέφρενο ανταγωνισμό πυρηνικών εξοπλισμών, που έφερε συχνά την ανθρωπότητα στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Από την άλλη, πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα, χωρίς προηγούμενο για τον αφοπλισμό και την ειρήνη. Στην παγκόσμια συνείδηση το σύνθημα "Οχι άλλη Χιροσίμα" στάθηκε δίπλα στο "Ποτέ πια" του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Σήμερα, το σύνθημα αυτό διατηρεί την επικαιρότητά του στο ακέραιο. Η πορεία προς τον πυρηνικό αφοπλισμό, που είχε αρχίσει το 1987, σταμάτησε μετά το 1991. Καμιά πυρηνική δύναμη δεν συζητεί πλέον την απάρνηση του πυρηνικού της οπλοστασίου. Αντίθετα, τα πυρηνικά όπλα εκσυγχρονίζονται, ενώ αυξάνει ο κίνδυνος διασποράς τους.

Η σημερινή επέτειος επιβάλλει να στρέψουμε την προσοχή μας ιδιαίτερα σε δύο προβλήματα:

1. Στους σχεδιασμούς των πυρηνικών δυνάμεων. Οι πύραυλοι θαλάσσης έχουν αναβαθμιστεί, μετά την συμφωνία START-2 που περιορίζει τους στρατηγικούς πυραύλους εδάφους να φέρουν μια πυρηνική κεφαλή. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις συνέπειες για την Μεσόγειο.

2. Τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου γεννούν ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός "Μεσογειακού Τσέρνομπιλ" και το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η άμεση κινητοποίηση του ελληνικού λαού και η συμβολή του στο διεθνές κίνημα, που ήδη αναπτύσσεται για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινή γνώμη και τους αρμόδιους οργανισμούς η χρησιμοποίηση ραδιενεργών όπλων από το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Δυστυχώς, η επίσημη Ελλάδα, που άλλωστε συμμετείχε σε διεθνείς πρωτοβουλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σήμερα απουσιάζει και έχει αποδεχθεί ως φυσιολογική πλέον την παρουσία πυρηνικών στη χώρα μας. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για την ελληνική γνώμη να κινητοποιηθεί.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου