Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/06/2013

Σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του Κ.Υ. Τζερμιάδων Οροπεδίου Λασιθίου - Ερώτηση Κ.Δερμιτζάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Υγείας

Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι περιοχή απομονωμένη, σε υψόμετρο 900 μ., με κακό οδικό δίκτυο και πολύ συχνούς αποκλεισμούς το χειμώνα. Μεγάλο μέρος του μόνιμου  πληθυσμού είναι υπερήλικες ενώ το καλοκαίρι δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, καθώς εκεί βρίσκεται και ο τρίτος σε επισκεψιμότητα τόπος της Κρήτης, το Δικταίο Άντρο. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά κάνουν τη πλήρη και ασφαλή λειτουργία του Κ. Υ. Τζερμιάδων εξαιρετικά σημαντική για την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών.

Με τις συνεχείς περικοπές των δαπανών για εφημερίες στο Γ.Ν. Αγίου Νικολάου (όπου υπάγεται το Κ.Υ. Τζερμιάδων), που είναι πολύ παραπάνω από το μέσο όρο περικοπών στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης, το Κ. Υ. Τζερμιάδων υποχρεώνεται να εφημερεύει αρκετές ημέρες το μήνα με μόνο ένα γιατρό αν και ο νόμος ορίζει ρητά ότι σε κάθε εφημερία πρέπει να υπάρχουν το λιγότερο  2 εφημερεύοντες σε ενεργό εφημερία για να υπάρξει ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ιατρών του Κ.Υ. είναι «ένα κέντρο υγείας άγονο, ορεινό χωρίς ασθενοφόρο τα απογεύματα και με 2 νοσηλεύτριες και 1 μαία, οι οποίες εκτός των καθηκόντων τους στις περισσότερες βάρδιες τους εκτελούν παράλληλα και χρέη φύλακα. Στα επείγοντα περιστατικά ο ιατρός υποχρεούται να συνοδεύσει τον ασθενή με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και να λείψει από το Κ.Υ. για τουλάχιστον 3 ώρες  ή και παραπάνω, ψάχνοντας πολλές φορές πως θα επιστρέψει από  το νοσοκομείο, αφήνοντας στο Κ.Υ. μόνο τον φύλακα».

Παρά την εθελοντική προσπάθεια των ιατρών και των εργαζομένων για να καλύπτουν τα κενά, οι περικοπές διαρκώς αυξάνονται με συνέπεια να καθίσταται επισφαλής η εφημεριακή λειτουργία του Κ.Υ. Τζερμιάδων.

Επειδή η ιατρική περίθαλψη είναι δικαίωμα κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Επειδή η λειτουργία του Κ.Υ. Τζερμιάδων καλύπτει μια απομονωμένη περιοχή του νομού Λασιθίου

Επειδή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τις συνεχείς περικοπές εφημεριών και τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση της ασφαλούς εφημεριακής λειτουργίας του Κ.Υ. Τζερμιάδων, ιδίως την τουριστική περίοδο.

Αν προτίθεται να ενισχύσει το κονδύλιο των εφημεριών στο Γ.Ν. Αγίου Νικολάου ώστε να καλύπτεται επαρκώς και με ασφάλεια η εφημεριακή λειτουργία όλων των μονάδων υγείας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης