Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/08/1999

Σχετικά με την κυβερνητική σύσκεψη για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων

Με αφορμή την σημερινή κυβερνητική σύσκεψη για την αντιμετώπισή των ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η πολιτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί η κυβέρνηση απέτυχε να συγκρατήσει τις τιμές των καυσίμων. Στην αγορά των καυσίμων έχει χαθεί ο έλεγχος.

Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση των τιμών των καυσίμων στις διεθνείς αγορές και η πολιτική συνεχών υποχωρήσεων της κυβέρνησης στο εσωτερικό, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τω εταιρειών εμπορίας, προκαλεί διαφορές τιμών έως και 25 δραχμών ανά λίτρο στην ελληνική αγορά, που δείχνουν το μέγεθος της συντελούμενης κερδοσκοπίας και την αντιφατική κυβερνητική πολιτική για τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι «συμφωνίες κυρίων», οι προσδοκίες αυτόματης εξομάλυνσης των τιμών στο τέλος της θερινής περιόδου και η σημερινή αποδοχή απορρόφησης της επικείμενης ανατίμησης των καυσίμων κατά 1,5 δραχμή για λόγους εντυπώσεων, από τους εκπροσώπους των εταιρειών πετρελαιοειδών δεν λύνουν το οξύ πρόβλημα της ρύθμισης των τιμών των καυσίμων.

Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να μειώσει την έμμεση φορολογία των καυσίμων, και να καθορίσει ανώτατα όρια στις τιμές τους. Παράλληλα να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να πατάξει την αισχροκέρδεια, αντί να φορτώνει την «έρευνα αγοράς» στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα με μέτρα αποσπασματικά, βραχυχρόνιου χαρακτήρα, ενώ το πρόβλημα γίνεται χρόνιο και αφορά μια περίοδο νέα με υψηλές τις τιμές του αργού πετρελαίου. Απαιτείται λοιπόν συνολική αναθεώρηση της πολιτικής τιμών στα καύσιμα με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς διύλισης- διακίνησης-εμπορίας, για τη σταθερότητα των τιμών και την αποφυγή αισχροκέρδειας σε βάρος εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών.

To Γραφείο Τύπου