Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/06/2013

Σε πλήρη απόγνωση οι κάτοικοι της κοινότητας Ροπωτού του Δήμου Πύλης Τρικάλων - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών

Οι κακοκαιρίες που σημειώθηκαν τον φετινό χειμώνα επιδείνωσαν την ήδη πολύ σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κεντρικός οικισμός της κοινότητας Ροπωτού Τρικάλων. Ο εν λόγω οικισμός έχει χαρακτηριστεί καθιζόπληκτος, το πρόβλημα έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, εντούτοις καμία πραγματική λύση δεν έχει δοθεί. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων, τις διάφορες μελέτες και τις τοπικές πρωτοβουλίες, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει σε κεντρικό επίπεδο, ενώ οι δημοτικές αρχές έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να απαντήσουν σε άμεσες ανάγκες με σπασμωδικό τρόπο.  

Οι λύσεις που κατά καιρούς έχουν επιχειρηθεί σε τεχνικό επίπεδο, ουδέποτε εντάχθηκαν σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Συνολικές παρεμβάσεις, όπως εκείνες που κατʼ επανάληψη πρότεινε το ΙΓΜΕ, με τελευταίες αυτές του 2010 (απάντηση του ΙΓΜΕ σε ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων. Αρ. πρωτ. 674/3.3.2010), δεν εφαρμόστηκαν ποτέ εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης για τα έργα ενώ οι διάφορες προσπάθειες μετεγκατάστασης των κατοίκων δεν έλαβαν υπόψη τους την δεδομένη βούληση των τελευταίων να συνεχίσουν να δημιουργούν, να ζουν, να αναπτύσσουν οικονομικές, επαγγελματικές και αγροτικές δραστηριότητες στον τόπο τους.

Σήμερα η κατάσταση, μετά από τόσα χρόνια κρατικής ολιγωρίας ενδέχεται να είναι σε τεχνικό επίπεδο πολύ δύσκολη. Τα διάφορα έργα αντιστήριξης και αποστράγγισης που έπρεπε κατά καιρούς να υλοποιηθούν δεν έγιναν ποτέ με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση του κεντρικού οικισμού να είναι πιθανώς μη αναστρέψιμη.

Επειδή οι κάτοικοι των ορεινών χωριών δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Επειδή, η όποια λύση μετεγκατάστασης του απειλούμενου οικισμού πρέπει να λαμβάνει υπόψη της εκτός από οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

Σκοπεύουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μετεγκατασταθεί ο κεντρικός οικισμός του Ροπωτού, εντός της εδαφικής εμβέλειας του χωριού, ώστε να διατηρηθεί ο κοινωνικός, οικονομικός και λειτουργικός ιστός του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Διώτη Ηρώ

Σακοράφα Σοφία

Σταθάκης Γιώργος