Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/06/2013

Απάντηση Όλι Ρέν σε Νίκο Χουντή, για τα χρέη των τραπεζών προς το Δημόσιο - Το Δημόσιο παίρνει από τους πολίτες φόρους ... έχουν δεν έχουν, ενώ από τις τράπεζες, όταν, και εάν, θα έχουν

Ενώ για χρέη προς το Δημόσιο κατάσχουν ακόμα και τραπεζικούς λογαριασμούς των 1.500 ευρώ, για τις τράπεζες θα ζητήσουν τα χρέη όταν, και αν, θα έχουν. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρέν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, που αφορούσε σε «χορηγήσεις» του πακέτου των 28 δις του ελληνικού δημοσίου προς τις ελληνικές τράπεζες, έναντι του οποίου δόθηκαν προνομιούχες μετοχές προς το δημόσιο, με την υποχρέωση καταβολής εκατομμυρίων ευρώ, σε ετήσιες δόσεις και μάλιστα ανεξάρτητα της διανομής κερδών, όπως προέβλεπε ο Νόμος 3723/2008.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής αφού σημείωνε ότι «μετά από ερμηνεία του νόμου 3723/2008, σχετικά με την εξόφληση των κονδυλίων που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποφασίσθηκε η επιστροφή εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών προς το ελληνικό δημόσιο ποσού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, το οποίο εγγράφηκε και στους σχετικούς προϋπολογισμούς», ρωτούσε να πληροφορηθεί αν εκτελέσθηκαν αυτές οι υποχρεώσεις για το 2012, και αν όχι γιατί.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ρέν αφού αναφέρει ότι ο Πυλώνας Ι του Νόμου Αλογοσκούφη (N.3723/2008) «αφορούσε τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων προς τράπεζες το 2008, συμπεριλάμβανε την αγορά, από πλευράς κυβέρνησης, προνομιούχων μετοχών από τράπεζες, με βάση τον Νόμο 3723/2008», δείχνει στην κατεύθυνση Σαμαρά-Στουρνάρα, ως υπεύθυνους για την προκλητική αλλαγή του νόμου 3723/2008, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «Στα τέλη του 2012, λόγω της δύσκολης χρηματοπιστωτικής κατάστασης των τραπεζών και της ανάγκης για κυβερνητική στήριξη, εισήχθη τροπολογία στον Νόμο 3723/2008 βάσει της οποίας οι πληρωμές που αφορούν προνομιούχες μετοχές για το 2012-13 θα εξαρτώνται από την παραγωγή κέρδους και κεφαλαίου από πλευράς των τραπεζών». Δηλαδή η είσπραξη των οφειλών των τραπεζών από το Δημόσιο θα γίνει όταν αυτές θα έχουν, αλλά το έλλειμμα που δημιουργείται στον κρατικό προϋπολογισμό καλείται να το πληρώσει ο ελληνικός λαός, άμεσα, με νέες θυσίες.

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχουν ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Οφειλές τραπεζών προς το ελληνικό δημόσιο

Μετά από ερμηνεία του νόμου 3723/2008, σχετικά με την εξόφληση των κονδυλίων που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποφασίσθηκε η επιστροφή εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών προς το ελληνικό δημόσιο ποσού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, το οποίο εγγράφηκε και στους σχετικούς προϋπολογισμούς.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Εκτελέσθηκαν οι υποχρεώσεις αυτές για το έτος 2012; Τι ποσό καταβλήθηκε εκ μέρους των τραπεζών;

2.    Καταβλήθηκαν τα ποσά για το 2013; Αν όχι, υπάρχουν δυσκολίες για την καταβολή τους; Τι είδους;

EL

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής

Ο πυλώνας I που αφορούσε τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων προς τράπεζες το 2008, συμπεριλάμβανε την αγορά, από πλευράς κυβέρνησης, προνομιούχων μετοχών από τράπεζες, με βάση τον Νόμο 3723/2008. Το τοκομερίδιο αυτών των προνομιούχων μετοχών καταβαλλόταν συνήθως κατά το έτος που έπονταν των δεδουλευμένων τόκων. Εντούτοις, στα τέλη του 2012, λόγω της δύσκολης χρηματοπιστωτικής κατάστασης των τραπεζών και της ανάγκης για κυβερνητική στήριξη, εισήχθη τροπολογία στον Νόμο 3723/2008 βάσει της οποίας οι πληρωμές που αφορούν προνομιούχες μετοχές για το 2012-13 θα εξαρτώνται από την παραγωγή κέρδους και κεφαλαίου από πλευράς των τραπεζών. 

To Γραφείο Τύπου