Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/09/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος και ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος με το Προεδρείο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Σήμερα ο Συνασπισμός δέχθηκε έναν άλλο Συνασπισμό, όπως είπε και ο Πρόεδρος, τον θεσμικό συνασπισμό των οργανώσεων των συνταξιούχων, δηλαδή την Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας. Είναι ένα εγχείρημα πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο προχωράει και το οποίο, στηριγμένο σε αρχές δημοκρατικές, στις αρχές της αναλογικής, θα μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο για την ενοποίηση του κινήματος των συνταξιούχων, ώστε να αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος που είναι απόμαχος της δουλειάς ότι έχει έναν εκφραστή και να μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις.

Και οι εξελίξεις είναι πολύ δύσκολες σήμερα για τους συνταξιούχους. Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση δέχεται μεγάλες επιθέσεις από τις κυβερνητικές πολιτικές.

Με την ευκαιρία αυτή, να ρωτήσω τον κ. Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη να μας πει αν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις συντάξεις, όπου 6 στους 10 Έλληνες παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ? το μήνα. Είναι ντροπή.

Οι συντάξεις δεν εναρμονίζονται με τις αυξήσεις των μισθών των εν ενεργεία εργαζομένων και σταδιακά απαξιώνονται. Είμαστε στο 2006 και υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν συντάξεις με βάση τη νομισματική κατάσταση του 1985. Η ΑΤΑ δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στις βασικές συντάξεις.

Είναι βασικά μέτρα αυτά, τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν, μαζί με ουσιαστική ενίσχυση των παροχών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας σ΄ όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Εμείς, ως Συνασπισμός στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα, που είναι στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας και της απλής αναλογικής, που μπορεί να έχει μια πολύ θετική συμβολή.

κ. ΓΚΙΚΑΣ: Είμαι ο Πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, ένα όργανο το οποίο τώρα θεσπίστηκε και το οποίο συμπεριλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους αλλά και τους ηλικιωμένους, τους αποκομμένους από το κοινωνικό σύνολο, τους αποκλεισμένους. Ενδιαφερόμαστε περισσότερο γι αυτούς.

Δεν είναι ένα γραφειοκρατικό σχήμα. Είναι ένα μαχητικό σχήμα, γιατί συγκροτήθηκε από μπαρουτοκαπνισμένους συνδικαλιστές, με αγώνες. Βέβαια δεν έχουμε το όπλο της απεργίας. Αλλά θα διεκδικήσουμε για τους συνταξιούχους, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους αγωνιστικά, θα κατέβουμε στο πεζοδρόμιο να διεκδικήσουμε αγωνιστικά αυτά που τους ανήκουν. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους απόμαχους, τους αποκλεισμένους τους απομονωμένους, κοινωνικά.

To Γραφείο Τύπου