Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/04/2005

Ημερίδα του ΣΥΝ για Κόσοβο-Βαλκάνια

Λύση του προβλήματος του Κοσοβου στο πλαίσιο συνολικής στρατηγικής ειρήνης για τα Βαλκάνια

O Συνασπισμός διοργάνωσε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, ημερίδα με θέμα "Κόσοβο-Βαλκάνια: Επιδιώξεις και προοπτικές"

Στη συζήτηση πήραν μέρος διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Aλέκος Αλαβάνος ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας τόνισε:

"Η Βαλκανική εξακολουθεί να αποτελεί περιοχή "υψηλού κινδύνου" και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ενδεχόμενη μονομερής αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δηλαδή αλλαγή των συνόρων, θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στο δρόμο του κατακερματισμού των Βαλκανίων. Φοβούμαστε ότι θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τη Σερβία-Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και μέσα στην ίδια την Αλβανία. Θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο για πολλά διεθνή προβλήματα, μερικά από τα οποία υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν είναι αντιφατικό την ώρα που διακηρύσσεται -και σωστά, κατά τη γνώμη μας- ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και όλης της Βαλκανικής, είναι στην Ενωμένη Ευρώπη όπου τα σύνορα καταργούνται, να επιδιώκεται η δημιουργία νέων συνόρων;

Η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει τα διδάγματα από τις αποτυχίες και τα αδιέξοδα, όπου είχε οδηγηθεί η Βαλκανική πολιτική της στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις κινήθηκαν χωρίς σχέδιο και εθνική στρατηγική, ακινητοποιώντας τις δυνατότητες της χώρας μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο υπέρ της ειρήνης και της διαβαλκανικής συνεργασίας. Αντί να υποστηρίξουν την ιδέα ενός "Βαλκανικού Ελσίνκι", που είχε προτείνει ο ΣΥΝ από το 1991, πριμοδότησαν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, δηλαδή την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής. Φλέρταραν με ιδέες που δεν ενώνουν αλλά διαιρούν, όπως οι "άξονες" και το "ορθόδοξο τόξο". Η αξιοπιστία της χώρας μας δέχτηκε πλήγμα και από το γεγονός ότι δεν έγινε πράξη ούτε το πολυδιαφημισμένο "Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων".

Πέρα από την ιδιότητά της ως χώρα-μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2005-2006 και από την 1η Μαΐου 2005 αναλαμβάνει την Προεδρία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Από όλες αυτές τις θέσεις πρέπει να υποστηρίξει την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας για το Κόσοβο και τη μη μονομερή λύση του προβλήματος.

Η απεμπλοκή, το ταχύτερο δυνατό, από τη διαφορά με την ΠΓΔΜ για το όνομα θα ευνοήσει τον Βαλκανικό ρόλο της χώρας μας και ελπίζουμε οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ να ευοδωθούν."

[Πατήστε εδώ για ολόκληρη την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου στην Ημερίδα]

Στην εισήγησή του ο Π.Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, ανακοίνωσε ότι "ο ΣΥΝ αρχίζει ένα νέο κύκλο πρωτοβουλιών και δράσεων για τα Βαλκάνια, που δεν θα περιοριστούν στο εθνικό επίπεδο. Επιδιώκούμε και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη Βαλκανική πολιτική και το δικό του σχέδιο δράσης για τα Βαλκάνια."

Ο Π.Τριγάζης χαρακτήρισε το Κόσοβο "πρόβλημα-κλειδί για το μέλλον των Βαλκανίων", προσθέτοντας ότι "από το Κόσοβο δεν πρέπει να ξεκινήσουν νέες αλυσιδωτές αντιδράσεις αποσταθεροποίησης και συγκρούσεων".

"Φοβούμαστε", συνέχισε, "ότι η βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. κινείται στην τροχιά του ατλαντισμού. Αυτό ήρθε να το ενισχύσει η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία συνδέει το αμυντικό δόγμα της χώρας μας με τις λεγόμενες "ασύμμετρες απειλές", οι οποίες εντοπίζονται ως προερχόμενες από βορρά."

Ακολούθησαν εισηγήσεις και παρεμβάσεις από τον γνωστό ιστορικό και εμπειρογνώμονα Ευάγγελο Κωφό, τους Πανεπιστημιακούς Θ.Κουλουμπή, Αντ.Μπρεδήμα, Κ.Φίλη, Στ.Αλειφαντή, την εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Μ.Κανελλοπούλου, τον Πρέσβη ε.τ. Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, τον εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Κοσμά, τον συντονιστή της Π.Γ. του ΣΥΝ Ν.Χουντή, τους δημοσιογράφους Β.Κωνσταντινίδη και Δ.Στούμπο.

Τις εργασίες παρακολούθησε και ο Λεωνίδας Κύρκος, ενώ τη συζήτηση συντόνισαν ο πρώην Υπουργός Χαρ.Πρωτόπαππας και η υπεύθυνη του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής Αλίκη Παπαδομιχελάκη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

To Γραφείο Τύπου