Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/08/1999

Περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλου στα Νησιά του Β.Αιγαίου

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου στα ακριτικά νησιά Ικαρία και Φούρνους του Β. Αιγαίου.

Στις σημερινές του συναντήσεις με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Κηρύκου, καθώς και τον Έπαρχο της Ικαρίας ο Νίκος Κωνσταντόπουλους ενημερώθηκε για τα χρόνια προβλήματα, για τα ελλείμματα σε υποδομές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης αλλά και για τους στόχους και τα προγράμματα της Αυτοδιοίκησης για το νησί .

Επισκέφθηκε το Νοσοκομείο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αγ. Κηρύκου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης στα Θερμά της Ικαρίας, μοναδικές στο Β. Αιγαίο, που αποτελούν πόλο έλξης με δυνατότητες ανάπτυξης και βασική πηγή εισοδήματος για το νησί. Με έμφαση όλοι οι φορείς της Ικαρίας ζήτησαν από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο την παρέμβασή του για την ανάκληση της απόφασης του ΙΚΑ, που με πρόσχημα την εξοικονόμηση κάποιων δαπανών για την μεταφορά των ασφαλισμένων του ΙΚΑ στην Ικαρία, ουσιαστικά αποκλείει τους ασφαλισμένους του ιδρύματος από την Λουτρόπολη της Ικαρίας, υποχρεώνει ένα δυναμικό τομέα σε στασιμότητα, μειώνει το εισόδημα του νησιού και οδηγεί σε οριακή βιωσιμότητα την εκμετάλλευση των Λουτρών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε την αντίφαση από την μια να εξαγγέλλονται στα χαρτιά προγράμματα ανάπτυξης των νησιών και από την άλλη με συγκεκριμένες πράξεις της διοίκησης, όπως του ΙΚΑ, το νησί να καθηλώνεται στον μαρασμό και να οδηγείται σε συνθήκες που επικρατούσαν την δεκαετία του '50.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Αγ. Κήρυκο Ικαρίας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την ελληνική περιφέρεια, τις ελλείψεις υποδομών ανάπτυξης και στήριξης και το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
"Ο τρόπος διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων πάσχει και είναι αμαρτωλός. Από τις πρώτες διαρθρωτικές πολιτικές αλλαγές θα έπρεπε να είναι η αλλαγή στο σύστημα διαχείρισης συμβάσεων, προμηθειών έργων και προγραμμάτων. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά αυτήν την αλλαγή γιατί θέλει να ασκεί την γνωστή δημαγωγία και τον παραγοντισμό στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Είναι κοινή διαπίστωση ότι το πρώτο και το δεύτερο πακέτο Ντελόρ δεν αξιοποιήθηκαν με διαφάνεια, αναπτυξιακά κριτήρια και ορθολογικό σχεδιασμό. Αποτέλεσαν αντικείμενο και μέσο κυβερνητικών παραγοντισμών, πελατειακών σχέσεων, γραφειοκρατικών αυθαιρεσιών και εξυπηρέτησης συμφερόντων, γι' αυτό και δεν άφησαν πίσω τους τις αναγκαίες υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης.
Μέσω των Περιφερειαρχών , που είναι κυβερνητική κομματική επιλογή, θα διαχειριστεί και τα χρήματα του 3ου Κ.Π.Σ., με πρακτικές διαχείρισης κομματικοπολιτικής δύναμης στοχεύοντας στις ίδιες σκοπιμότητες. Είναι ορατός κίνδυνος να προκύψουν οι ίδιες αμαρτίες . Ο ΣΥΝ επιμένει ότι η υπόθεση διαχείρισης του 3ου Κ.Π.Σ πρέπει να γίνει με διαφορετικό τρόπο, με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια και με διακομματική ευθύνη που εξασφαλίζει διαφάνεια και έλεγχο.
Το πρόβλημα διαχείρισης του 3ου Κ.Π.Σ θα είναι από τα πρώτα θέματα που πρέπει η Βουλή να αντιμετωπίσει με την επανάληψη των εργασιών της".

Για την κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση προεδρολογία που αποπροσανατολίζει και προκαλεί σύγχυση.
"Η κυβέρνηση με τα γνωστά επικοινωνιακά της μέσα μετατρέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε νέο κομματικό της παίγνιο. Είναι προκλητικό να ακούγεται από κυβερνητικά και παρακυβερνητικά κέντρα ότι η εκλογή του Προέδρου είναι "το κομματικό εκλογικό χαρτί" του κ. πρωθυπουργού ή ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει παγίδες στα κόμματα για την εκλογή Προέδρου». Η λειτουργία των θεσμών θέλει δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και όχι πονηριές μικροκομματικής σκοπιμότητας. Οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνονται με οργανωμένο και υπεύθυνο τρόπο μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές με αξιοπιστία και συναίνεση, όπως η αλλαγή του νόμου για το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον Κανονισμό της Βουλής, για το εκλογικό σύστημα, για την εθνική στρατηγική, για την περιφερειακή αποκέντρωση και τον έλεγχο των έργων, συμβάσεων, προμηθειών, προγραμμάτων και μέσων ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση που εσχάτως κάνει κομματικό χαρτί την υπόθεση Προέδρου, είναι η ίδια, που επί τρία χρόνια, αρνήθηκε, συστηματικά και επίμονα, κάθε πρόταση του ΣΥΝ, άλλων κομμάτων και φορέων της πολιτικής μας ζωής για την ουσιαστική αξιοποίηση του Προέδρου, για περιοδικές συσκέψεις των κομμάτων υπό την προεδρία του για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για κορυφαία προβλήματα λειτουργίας της πολιτικής μας ζωής.
Στην ώρα του και με υπεύθυνο πολιτικό τρόπο ο ΣΥΝ θα αντιμετωπίσει το θέμα. Και πάντα θα τονίζει ότι οι δημοκρατικές εξελίξεις διαρθρωτικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα δεν προκύπτουν με πολιτικοκομματικά κόλπα, με κινήσεις ανάγκης και σκοπιμότητες της στιγμής".

To Γραφείο Τύπου