Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/06/2013

Ομιλία του Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με θέμα τις τροπολογίες για τα πυρόπληκτα δάνεια και την αναστολή του διαγωνισμού για ανάδειξη παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης

Κατά την συζήτηση στην ολομέλεια του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της Ε.Λ.Τ.Ε., αναμόρφωση Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις» ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος τοποθετήθηκε για τις τροπολογίες που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και αφορούσαν στην ακύρωση παραγράφου 4 του άρθρου 20 του ν.4151 για τις εγγυήσεις του δημοσίου και για την αναστολή του διαγωνισμού για ανάδειξη παρόχων δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. 

Ο Υπουργός Οικονομικών κος Στουρνάρας αρνήθηκε να τοποθετηθεί και για τις δυο κατατεθειμένες τροπολογίες. 

Παρατίθενται τα πλήρη πρακτικά της συζήτησης για τα πυρόπληκτα δάνεια:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, για μια ακόμη φορά απευθυνόμαστε σε εσάς και σας ζητάμε να δώσετε επιτέλους λύση στα πυρόπληκτα δάνεια. Είναι αυτονόητο ότι στις ρυθμίσεις πρέπει να συμπεριληφθούν και τα εγγυημένα και τα μη εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, καθώς και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Πριν όμως αναφερθώ στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για τα πυρόπληκτα δάνεια που πρέπει να νομοθετήσετε, θα πρέπει καταρχάς να ακυρωθεί άμεσα η απαράδεκτη τροπολογία που ενσωματώθηκε ως παράγραφος 4 του άρθρου 20 του ν.4151 για τις εγγυήσεις του δημοσίου.

Με αυτή την τροπολογία δώσατε ένα επιπλέον δώρο στις τράπεζες. Αφήνετε τα πιστωτικά ιδρύματα να προβαίνουν σε αναγκαστικές εκτελέσεις σε βάρος των δανειοληπτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ριζική ανατροπή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, αφού παραδίδει στην κρίση των τραπεζών τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει με απλά λόγια ότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν νέες εγγυήσεις από όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο. Και σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις, οι τράπεζες θα μπορούν να κάνουν άμεσα απαιτητό το μη εγγυημένο πλέον ποσό.

Θεωρώ αυτονόητη την αποδοχή της προτεινόμενης τροπολογίας που έχουμε καταθέσει, γιατί είναι αδιανόητο να αλλάζετε υπέρ των τραπεζών μονομερώς τους όρους των δανείων που έχουν πάρει οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις στους πυρόπληκτους νομούς.

Είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις στους πυρόπληκτους νομούς έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα λόγω των πολιτικών σας και ότι οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 προχώρησαν στις δανειακές συμβάσεις πριν την κρίση.

Το Υπουργείο πρέπει, λοιπόν, άμεσα να προχωρήσει σε ρύθμιση όλων των δανείων, δηλαδή, των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο, αλλά και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, καθώς και αυτών που έχουν καταγγελθεί, για να αποτρέψει: Πρώτον, τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας σε περίπτωση που κλείσουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα πυρόπληκτα δάνεια. Είναι μέγα θέμα και για τους επτά νομούς. Δεύτερον, την απώλεια από τη φορολογία σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Θα πρέπει, λοιπόν, να νομοθετήσετε -όπως κατʼ επανάληψη σας έχουν ζητήσει τα Επιμελητήρια των επτά πυρόπληκτων Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Εύβοιας και Κορινθίας- έτσι ώστε:

Πρώτον, τα δάνεια ρύθμισης οφειλών να επεκταθούν σε δεκαπέντε χρόνια από δέκα που είναι σήμερα. Στα δάνεια χορήγησης νέων κεφαλαίων κίνησης θα πρέπει να επεκταθεί η αποπληρωμή στα επτά χρόνια από τα πέντε που ισχύει σήμερα.

Δεύτερον, να υπάρξει μια περίοδος χάριτος: Είναι το πιο άμεσο και κατεπείγον, γιατί το περιθώριο είναι τέσσερις μέρες. Θα μπουν όλα τα δάνεια, οι μικροεπαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στο «κόκκινο» την 1η Ιουλίου. Γιʼ αυτό, λοιπόν, πρέπει να δοθεί παράταση άλλα δύο χρόνια, δηλαδή, η πρώτη δόση να καταβληθεί στις 30-6-2015.

Τρίτον, να υπάρξει κεφαλαιοποίηση των τόκων: Για όσους δεν έχουν καταβάλει το μη επιδοτούμενο μέρος των τόκων μέχρι 31-12-2012 να γίνει κεφαλαιοποίηση, αυξάνοντας ισομερώς τη δόση του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Τέταρτον, να μειωθεί το επιτόκιο. Είναι τραγικό να παραμένει το επιτόκιο των ρυθμίσεων σʼ αυτό το ύψος που είναι σήμερα. Αυτό δεν επιβαρύνει μόνο τον δανειολήπτη, αλλά επιβαρύνει και το δημόσιο. Δίνετε ένα ακόμη δώρο στις τράπεζες, παραμένοντας το επιτόκιο σε αυτό το ύψος. Πρέπει να αποδεσμευτεί από το ΕΓΕΔ και να προσαρμοστεί στο Euribor. Διαφορετικά, όπως σας είπα, επιβαρύνονται δυσανάλογα και οι επιχειρήσεις, αλλά και το ελληνικό δημόσιο όσον αφορά τη συμμετοχή του στην επιδότηση επιτοκίου.

Νέο δώρο δίνετε στις τράπεζες. Το ΕΓΕΔ σήμερα είναι 4,18%, ενώ το Euribor είναι 0,33%. Προσφέρετε, δηλαδή, καινούργια δώρα στις τράπεζες με αυτό που κάνετε.

Κύριοι, η υιοθέτηση της συγκεκριμένης τροπολογίας αποτελεί απλώς αναίρεση μιας κατάφωρης αδικίας που επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών με μία τροπολογία της νύκτας σε βάρος των πυρόπληκτων νομών. Τα μέτρα ανακούφισης που προτείνω θα αποτελέσουν μια οριστική λύση και πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν.

Σʼ αυτή την κατεύθυνση είναι γνωστό ότι σας έχουν καταθέσει τα Επιμελητήρια και σε εσάς, κύριε Υπουργέ, αλλά και στον Πρωθυπουργό συγκεκριμένη επιστολή, την οποία καταθέτω για τα Πρακτικά και με την οποία σας ζητούν να προβείτε άμεσα σε ρύθμιση.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΔΗΛΩΣΗ:

Μετά το τέλος της συζήτησης και αφού ο Κος Στουρνάρας αρνήθηκε να ακυρώσει την απαράδεκτη τροπολογία που μετατραπεί στην παράγραφο 4 του άρθρου 20 του του ν. 4151 για τις εγγυήσεις του δημοσίου και να προχωρήσει στην ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος δήλωσε «Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Οικονομικών για μια ακόμη φορά έδειξε το ακραίο  αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό πρόσωπό της αφού η μη ακύρωση της παράγραφο 4 του άρθρου 20 του του ν. 4151 για τις εγγυήσεις του δημοσίου και η μη ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων θα έχει δραματικές συνέπειες στην βιωσιμότητα των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και τραγικές συνέπειες στην οικονομία των πυρόπληκτων Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Λακωνίας και Ευβοίας»