Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/06/2013

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στο εργοστάσιο της εταιρείας «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» - Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε συγκέντρωση εργαζομένων

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενης από τους βουλευτές, Χρ.Καραγιαννίδη, Κ. Μπάρκα, Γ. Σταθάκη, Αλ. Μητρόπουλο, Γ. Πάντζα, Δημ. Στρατούλη, Γ. Σταθά και τον Διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κ. Αθανασίου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Εταιρείας ΝUTRIAT («ΚΑΤΣΕΛΗΣ») και είχε συνάντηση με το Σωματείο των Εργαζομένων και στη συνέχεια  πραγματοποίησε  ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.

«Φίλες και φίλοι,

Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε σε ένα δίκαιο αγώνα και για να καταγγείλουμε μια απίστευτη συμπαιγνία ανάμεσα στη Διοίκηση του εργοστασίου και στους τραπεζίτες. Μια συμπαιγνία την οποία αν δεν την ενθαρρύνει, σίγουρα την παρακολουθεί αμήχανα η κυβέρνηση. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας και επικεφαλής της επιχείρησής σας, που χθες αποφάσισε αιφνιδιαστικά κηρύσσοντας πτώχευση να σας οδηγήσει στο δρόμο, να οδηγήσει 500 οικογένειες στο δρόμο με το αιτιολογικό επιχείρημα, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να κάνει έναν διακανονισμό με τις τράπεζες, προκειμένου να συνεχίσει μια ιστορική επιχείρηση, ένα brand name, της Αλλατίνη, αλλά και του Κατσέλη, το οποίο υπάρχει από το 1830 στον τόπο και έχει αντέξει σε δυο πολέμους. Μια επιχείρηση η οποία θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα. 

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που μας είπε πως δεν μπορεί να βρει τη δυνατότητα ενός πλαισίου συμφωνίας με τις τράπεζες για να συνεχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια, έναν διακανονισμό και γι΄αυτό πτωχεύει την εταιρία, την ίδια στιγμή που μετέφερε την έδρα της COCA-COLA 3E από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, την ίδια στιγμή ανταμείβεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τον τίτλο του Προέδρου της Eurobank. Ο άνθρωπος που σας πετάει στο δρόμο επειδή δεν μπορεί να βρει τρόπο να αποπληρώσει τα δάνεια στις τράπεζες και στην Eurobank, γίνεται Πρόεδρος στην Eurobank.

Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια συμπαιγνία την οποία θέλουμε να την καταγγείλουμε και θέλουμε από εδώ, από το εργοστάσιό σας που τελεί υπό πτώχευση από χθες, αλλά που εσείς δεν έχετε καμιά διάθεση να το παραδώσετε. Να παραδώσετε το δικαίωμά σας στην εργασία. Από εδώ, λοιπόν, καλούμε  τον πρωθυπουργό ο οποίος κόβει κορδέλες ζητώντας επενδύσεις και επενδυτές, παρουσιάζοντας το success story, δηλαδή την ιστορία της επιτυχίας, σε κινέζους επενδυτές, αλλά δεν έρχεται εδώ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τους 500 εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, τον καλούμε να μιλήσει εδώ για την επιτυχία.

Και επειδή εσείς είσαστε ένα μόνο κομμάτι σε αυτό το παζλ της καταστροφής και επειδή αν συνεχίσουν να μας κυβερνάν οι τραπεζίτες και να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων και του ελληνικού λαού θα είναι και άλλοι δεκάδες χιλιάδες στη θέση που είστε εσείς σήμερα. Εμείς λέμε ότι εδώ πρέπει να μπει ένα τέλος στη συμπαιγνία και στην καταστροφή.

Δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Καμιά απόλυση  στο εργοστάσιο «Κατσέλης». Η εταιρία πρέπει να επαναλειτουργήσει. Είναι υποχρέωση των τραπεζών που έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά από τον ελληνικό λαό με δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Μέρος, έστω μικρό, αυτών των χρημάτων που παίρνουν για να σταθούν να το δώσουν στην πραγματική οικονομία. Είναι υποχρέωσή τους παραγωγικές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας να τις κρατήσουν ανοιχτές. Είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να βρούμε λύση για να μην οδηγηθεί αυτός ο τόπος σε μια απίστευτη βαρβαρότητα χιλιάδων απολύσεων και μιας ανεργίας που θα ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Τις προηγούμενες μέρες, όταν συμπαρασταθήκαμε στον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ που κι αυτοί απολύονται μας είπαν, αλλά βεβαίως αναδείξαμε και το μεγάλο ζήτημα της δημοκρατίας με το μαύρο στις οθόνες, οι λαλίστατοι παπαγάλοι των τηλεοπτικών δελτίων και αυτοί που συχνάζουν στα πρωϊνάδικα εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης ότι ενδιαφερόμαστε μόνο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι για αυτούς στον ιδιωτικό. Που είναι αυτοί να έρθουν εδώ να συμπαρασταθούν; Τους καλώ όλους αυτούς λαλίστατους να έρθουν εδώ. Να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα 500 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που βγαίνουν στο δρόμο.

Γιατί δεν λένε έστω μισή κουβέντα για το τί θα γίνει με εσάς, με τις ζωές σας, με μια επιχείρηση η οποία είναι ιστορική, με ένα brand name πολύ σημαντικό, που είναι αδιανόητο να κλείσει. Ξέρετε γιατί δεν λένε και γιατί δεν θα έρθουν; Γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από υποταγμένους στις πολιτικές του μνημονίου και από τροχονόμους των απολύσεων. Το μόνο που κάνουν και θα κάνουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία, είναι να κοινοποιούν απολύσεις.

Έχουμε από προχθές μια κυβέρνηση η οποία είναι δικομματική. Αυτοί που μας οδήγησαν στα βράχια τώρα σφιχταγκαλιάζονται για να μας σώσουν. Ο ένας κρατάει σφικτά στην αγκαλιά του τον άλλον. Ο ένας ο πιο αδύναμος  μάλλον δεν θα αισθάνεται και πολύ  άνετα και θα έχει πρόβλημα. Μάθαμε, μάλιστα, σήμερα και γι΄ αυτό και εξηγούνται διάφορα και πολλά από τις σημερινές αποκαλύψεις ότι στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ υπάρχει μια πραγματογνωμοσύνη που αποδεικνύει ότι ανοίχτηκε η λίστα, πολύ πριν την παραδώσει ο κ. Βενιζέλος στον πρωθυπουργό, σε υπολογιστή στο υπουργείο Οικονομικών και άρα όσα μας έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ήταν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Με δυο λόγια δηλαδή αυτοί οι κύριοι, προκειμένου να μείνουν στην εξουσία, καλύπτουν ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί συγκαλύπτουν όχι την ανικανότητά τους, αλλά την επιλογή τους να μην φορολογήσουν το μεγάλο κεφάλαιο σε αυτή τη χώρα. Να τους αφήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στις τράπεζες της Ελβετίας και τις επιχειρήσεις τους έξω από χώρα.

Ο κόσμος, όμως, της εργασίας στενάζει. Ε, λοιπόν, δεν θα αφήσουμε να φτάσει η ανεργία σε αυτή τη χώρα στο 50%. Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει.  Και θέλω να σας διαβεβαιώσω και εγώ και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, μέσα από το νομικό πλαίσιο που υπάρχει ακόμα, αλλά και μέσα από αγώνες ώστε να μην κλείσει η επιχείρηση και να μην απολυθεί ούτε ένας.

Από την πλευρά σας, εσείς οι εργαζόμενοι και το Σωματείο έχετε βάλει πλάτη για να κρατηθεί η επιχείρηση και στους μισθούς σας και στις εργασιακές σας σχέσεις έχετε παραβάλει πλάτη. Καιρός είναι να ενδιαφερθεί και η εργοδοσία. Καιρός είναι αυτές οι τράπεζες που τις χρυσοπληρώνουμε να δώσουν κάτι για να διατηρηθεί μια στοιχειώδης συνοχή στην παραγωγική διαδικασία και στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τις επόμενες μέρες θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή με επερώτηση που θα καταθέσουμε και να είναι βέβαιοι γιατί μας παρακολουθούν τώρα και η Διοίκηση του εργοστασίου σας, αλλά και οι πραγματικοί κυβερνήτες αυτού του τόπου που είναι τραπεζίτες ότι δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί να αφήσουν στο δρόμο 500 οικογένειες. Και επειδή τα χρήματα για να διατηρηθεί η συστημική τράπεζα Eurobank, στην οποία έγινε Πρόεδρος μόλις απέλυσε 500 εργαζόμενους και μετέφερε την έδρα της COCA-COLA 3E στο εξωτερικό ο κ. Δαυίδ, είναι χρήματα του ελληνικού λαού, εμείς λέμε ότι θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα,  στον ελληνικό λαό.

Μη σκύβετε, λοιπόν, το κεφάλι. Θα δώσουμε τον αγώνα  και θα είναι αγώνας νικηφόρος. Καμία απόλυση. Και κάτι ακόμα. Ας ξέρουν  ότι όσο είναι σε εκκρεμότητα η επαναλειτουργία του εργοστασίου και όσο είναι σε εκκρεμότητα η εργασιακή σας σχέση, δηλ όσο τελείτε μετά το καθεστώς της πτώχευσης σε διαδικασία απόλυσης, να μην διανοηθούν  έσοδα από την εκχώρηση παραγωγικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης να τα δώσουν στις τράπεζες. Ούτε ευρώ!

Θα είμαστε δίπλα σας.

Θα αγωνιστούμε μαζί και θα κερδίσουμε».

To Γραφείο Τύπου