Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/06/2013

Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ: Ουσιαστικός διάλογος και έντονος προβληματισμός στην τέταρτη συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με φορείς του τουρισμού, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η τέταρτη συνάντηση που διοργάνωσε το Τμήμα Τουρισμού και η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) για τον τομέα του Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ την Πέμπτη 27 Ιουνίου, με θέμα: «Εργασιακές σχέσεις και απασχόληση στον τουρισμό».

Στη συζήτηση, η οποία αποτελεί συνέχεια ανάλογων θεματικών συναντήσεων στις 21 Μαρτίου, 13 Απριλίου και 3 Ιουνίου συμμετείχαν  ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης, η βουλευτής Αʼ Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η βουλευτής Αʼ Αθήνας Μαρία Μπόλαρη, ο βουλευτής Βʼ Αθήνας Απόστολος Αλεξόπουλος, ο βουλευτής Αʼ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, η βουλευτής Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου, συνεργάτες της Κ.Ο. και μέλη των τμημάτων Τουρισμού και Εργατικής Πολιτικής του κόμματος.

Στο χαιρετισμό του, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης ανέλυσε το γενικό περίγραμμα της σημερινής πραγματικότητας για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και απασχολούμενους στον τουρισμό. Αναφέρθηκε στο πως τα προβλήματα του τουρισμού διογκώνονται και φορτώνονται στις πλάτες των εργαζόμενων και πως ο τουρισμός, ως βασικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, έχει γίνει ο πιο επιθετικός εκφραστής της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στα χέρια κυβερνήσεων του δικομματισμού και ιδιαιτέρως, του Μνημονίου. Οι αριθμοί των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων, τους οποίους συχνά επικαλείται η κυβέρνηση, δεν αποτυπώνουν τις ζοφερές επιπτώσεις στον τουρισμό και στους εργαζόμενους του τουρισμού, τις κοινωνίες των τουριστικών περιοχών και τα κρατικά έσοδα - αντιθέτως, γίνονται το τέλειο άλλοθι για τη δημιουργία κακοπληρωμένων και ανασφάλιστων σύγχρονων «σκλάβων».

Στη συνέχεια, ο διάλογος αναπτύχθηκε, τόσο γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις που προωθούν την ελαστικοποίηση και πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (μείωση μισθών, πρακτική άσκηση, πρόγραμμα «επιταγής εισόδου» - voucher, απολύσεις στο Δημόσιο, «μαύρη» εργασία, κτλ.), όσο και σε μεθοδολογικά ζητήματα γύρω από την εργασία και την οικονομία – χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πακέτα all inclusive που υποκρύπτουν την τεράστια συμπίεση του εργατικού κόστους. Κοινή παρατήρηση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι πραγματική ανάπτυξη δε μπορεί να υπάρξει χωρίς εθνική στρατηγική και κλαδικές πολιτικές για τον τουρισμό, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τόνωσης της πραγματικής, πλήρους και νόμιμης απασχόλησης και κυρίως, χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα και τον ανθρώπινο παράγοντα στο επίκεντρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ προγραμματίζει να συνεχίσει τις συναντήσεις, τόσο με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και με τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του τουρισμού και να αναπτύξει σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να διαμορφωθεί και να αναπτυχθεί ένας σταθερός χώρος διαλόγου. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει επανειλημμένα επιχειρήσει να θέσει επί τάπητος, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητήματα εργασίας στον τουρισμό, με πρόσφατο παράδειγμα την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για τα προγράμματα voucher. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης συναντούν την παγερή αδιαφορία και την απαξίωση των θεσμικών διαδικασιών εκ μέρους της υπουργού Τουρισμού και της υπόλοιπης κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δηλώνει ότι, μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία, θα επιμείνει να αγωνίζεται για την ανατροπή των μνημονίων, την αναβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών και την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων του τουρισμού.

To Γραφείο Τύπου