Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/08/1999

Για την αμοιβαία, δραστική και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Πρόταση τουΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την αμοιβαία, δραστική καιισόρροπη μείωση των εξοπλισμών ανάμεσα σε Ελλάδακαι Τουρκία

Μετά από συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε την παρακάτω πρόταση:

"Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία έφεραν στο προσκήνιο τα τεράστια οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Τα προβλήματα αυτά αφορούν με άλλον τρόπο και την χώρα μας και εκδηλώνονται σε κάθε έκτακτο φυσικό φαινόμενο.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο δύο γειτονικές χώρες με τόσο μεγάλες ανάγκες στους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής ανάπτυξης και των υποδομών, να σπαταλούν επί χρόνια τεράστια ποσά, από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο σε σχέση με το ακαθάριστο προϊόν τους, για στρατιωτικές δαπάνες και να σχεδιάζουν την ίδια στιγμή δυσθεώρατα προγράμματα νέων εξοπλισμών για τα επόμενα χρόνια.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι ήρθε η ώρα από κοινού Ελλάδα και Τουρκία να ανακόψουν την κούρσα των εξοπλισμών, προκειμένου να κάνουν ένα πραγματικό βήμα ειρήνης και να αποδεσμεύσουν, έτσι, τεράστιους πόρους για τις πραγματικές αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες τους.

Για αυτό τον σκοπό ο ΣΥΝ προτείνει την άμεση έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες για μια συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει:

ΠΡΩΤΟΝ: Την αμοιβαία, δραστική, ισόρροπη και άμεση μείωση των στρατιωτικών εξοπλιστικών δαπανών με κύρια αιχμή εκείνα τα εξοπλιστικά προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Την αμοιβαία αναλογική και ουσιαστική μείωση των ενόπλων δυνάμεων στις δύο χώρες.

ΤΡΙΤΟΝ: Την αποφυγή δραστηριοτήτων και ενεργειών που και από τις δύο χώρες θεωρούνται αμοιβαία ως προκλήσεις και επιτείνουν το κλίμα έντασης και καχυποψίας.

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα ουσιαστική πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση και προς το σκοπό αυτό θα απευθυνθώ με ειδική επιστολή μου στον κ. Πρωθυπουργό και τον Υπ. Εξωτερικών και θα ζητήσω συνάντηση για να τους ενημερώσω για τις προτάσεις μας."

To Γραφείο Τύπου