Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/08/1999

Σχετικά με την άρση του "βέτο" για το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο Ε.Ε.-Τουρκίας

Με αφορμή τη συζήτηση για την άρση του «βέτο» για το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο Ε.Ε.- Τουρκίας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Το πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν είναι οι αποσπασματικοί και περιστασιακοί χειρισμοί, ανάλογα με τη συγκυρία ή τη σκοπιμότητα. Χρειάζεται επεξεργασμένη στρατηγική και πολιτική συνεννόηση, που σήμερα λείπουν. Ενόψει των συζητήσεων που γίνονται για την άρση της απειλής χρήσης "βέτο" στο Β' Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο Ε.Ε.-Τουρκίας, για την επιλεξιμότητα της Τουρκίας ως υποψηφίου μέλους της Ε.Ε. και για τα θέματα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων σε διάφορα επίπεδα, επιβεβαιώνεται ως πρώτη προτεραιότητα η διαμόρφωση στρατηγικής και η πολιτική συνεννόηση. Η κυβέρνηση, αντί να ανιχνεύει το έδαφος, οφείλει για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα οποία εμφανίζεται έντονη κινητικότητα, να ενημερώσει με σαφήνεια και σοβαρότητα τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τις προθέσεις της.

Ο ΣΥΝ κατ' επανάληψη έχει υποστηρίξει ότι η μονομερής και συνεχής χρήση "βέτο" για θέματα σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν είναι πάντοτε ο πιο πρόσφορος και αποτελεσματικός τρόπος για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας, της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Σε ανύποπτο χρόνο ο ΣΥΝ έχει διατυπώσει τη θέση του για το Β’ Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο Τουρκίας-Ε.Ε., θέση που δεν συνδέεται, όπως είναι προφανές, με τον σεισμό που έπληξε την γείτονα και τις επιπτώσεις του.

Το "βέτο" για το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο έχει εξαντλήσει την όποια δυναμική και χρησιμότητα είχε, οδήγησε σε απομόνωση τη χώρα μας μέσα στην Ε.Ε., ενώ επέτρεψε σε ισχυρές χώρες της Ε.Ε. να καλυφθούν προσχηματικά πίσω από την ελληνική στάση. Περαιτέρω εμμονή σ’ αυτό δεν θα συμβάλει θετικά στα ελληνικά συμφέροντα.

Επειδή, λοιπόν, είναι φανερό ότι τα θέματα των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας βρίσκονται σε κρίσιμη και λεπτή φάση, γι’ αυτό και επιβάλλεται να αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση την πρωτοβουλία για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου