Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/08/1999

Δηλώσεις του Ν.Κωνσταντόπουλου για τη συνεχιζόμενη Προεδρολογία και τα ελληνοτουρκικά

Στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος για να παραστεί και να χαιρετίσει την έναρξη του 6ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου.
Μετά την άφιξή του έκανε τις παρακάτω δηλώσεις

Για τη συνεχιζόμενη Προεδρολογία

Η κομματικοποίηση της εκλογής Προέδρου είναι επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης. Γι' αυτό και επιχειρεί να φτιάξει κλίμα προαναγγέλλοντας σφυγμομετρήσεις εντυπώσεων και κινήσεις εκλογικής σκοπιμότητας.

Τα κυβερνητικά επιχειρήματα υπέρ του θεσμού και του ρόλου του Προέδρου δεν είναι ειλικρινή, αφού επί τρία χρόνια η κυβέρνηση αρνήθηκε επίμονα την πρόταση του ΣΥΝ και άλλων να αξιοποιηθεί η Προεδρία με συσκέψεις πολιτικών αρχηγών για κρίσιμα θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Το κυβερνητικό επιχείρημα επίσης ότι οι εκλογές λίγους μήνες πρίν την λήξη της τετραετίας σημαίνει δήθεν οπισθοδρόμηση της χώρας, ενόψει της απόφασης για την ΟΝΕ είναι ψεύτικο και υποκριτικό. Αυτή η δραματοποίηση των εκλογών αποτελεί ένα πρόσθετο έλλειμμα δημοκρατίας, με ευθύνη της κυβέρνησης. Αποτελεί. όμως, και μια απερίφραστη ομολογία ότι στις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση θα επιδοθεί στη γνωστή διαλυτική ρουσφετολογία των παροχών και των εξαγγελιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βεβαίως, δεν έχει και δεν χρειάζεται να έχει υπερεξουσίες. Δεν είναι, όμως, διακοσμητικό πρόσωπο, ούτε αδρανής θεσμός. Η διαδικασία της εκλογής του δεν είναι άμοιρη πολιτικών και θεσμικών συσχετίσεων.

Το κρίσιμο πρόβλημα της πολιτικής μας ζωής δεν είναι το εάν θα γίνουν εκλογές τέσσερις μήνες πριν ή τέσσερις μήνες μετά, αλλά το πώς θα γίνουν οι εκλογές. Το πώς θα συγκροτηθεί η επόμενη Βουλή που είναι αναθεωρητική και το ποια θα είναι η ουσία και η νομιμοποίηση των διατάξεων του νέου Συντάγματος.

Κρίσιμο πρόβλημα, επίσης της πολιτικής ζωής δεν είναι η αξιολόγηση προσώπων, την οποία ο ΣΥΝ έχει κάνει με θετικό και ειλικρινή τρόπο, αλλά η επίμονη και αλαζονική άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος, όπως η αλλαγή του νόμου για το υπουργικό Συμβούλιο και την πρωθυπουργοκεντρική διακυβέρνησης, η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, η απλή αναλογική, η περιφερειακή αποκέντρωση, η διευρυμένη κοινωνική πολιτική δικαιοσύνης και συνοχής, οι νέοι θεσμοί διαφάνειας και ελέγχου στη διαχείριση των δημοσίων πόρων.

Για τα ελληνοτουρκικά

Το σύνολο των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας βρίσκεται σε νέα σύνθετη και δύσκολη περίοδο. Ακριβώς γι' αυτό είναι ενοχλητικά κι επικίνδυνα τα τρία μόνιμα σύνδρομα της εξωτερικής μας πολιτικής: Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής και πολιτικής συνεννόησης, η εκάστοτε κυβερνητική διγλωσσία- σπασμωδικότητα και προσωποπαγής τακτική, η ευκολία -τέλος- με την οποία προβλήματα εξωτερικής πολιτικής μετατρέπονται σε μέτωπα εσωτερικής κομματικής αντιπαράθεσης.

Στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας που κι αυτές αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες επιβάλλεται συνολικός και συστηματικός επαναπροσδιορισμός της ελληνικής πολιτικής. Η κυβέρνηση οφείλει υπεύθυνα να ενημερώσει για το τι θέλει, τι αντιμετωπίζει, και τι διεκπεραιώνει. Εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συνεντεύξεις, με προσωπικές δηλώσεις, ούτε με χειρισμούς επ' ευκαιρία.

Η κυβέρνηση κάθε φορά ψάχνεται και ψάχνει στα πλαίσια των πιέσεων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για μονομερείς κινήσεις μετατρέποντας σε ελληνοτουρκικό ζήτημα το πρόβλημα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Αντί να συζητά για θέματα τρομοκρατίας και άλλα ζητήματα για τα οποία ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι, προτείνω να πάρει η ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλία για διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να επιδιωχθεί αμοιβαία συμφωνία μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και ανακοπής του ανταγωνισμού των εξοπλισμών που αποδεδειγμένα εξαντλεί την κοινωνία και την οικονομία των δύο χωρών.

To Γραφείο Τύπου