Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/08/1999

Χαιρετισμός του Ν.Κωνσταντόπουλου στο 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο

Στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος για να παραστεί και να χαιρετίσει την έναρξη του 6ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες του 6ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Η Ήπειρος ζει μία μόνιμη και ενοχλητική αντίφαση, από τη μία έχοντας αναμφισβήτητες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές και από την άλλη αντιμετωπίζοντας τα δεδομένα της πιο καθυστερημένης περιφέρειας της Ευρώπης.

Δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης απέτυχαν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Σπαταλήθηκαν πόροι και δυνάμεις. Η ευθύνη είναι πολιτική και ανήκει σε όλες τις κυβερνήσεις, που κάθε φορά υπόσχονται πολλά, αλλά κάνουν ελάχιστα. Η πορεία και οι προοπτικές της Ηπείρου για τον 21ο αιώνα πρέπει να είναι διαφορετικές από αυτές που κυριαρχούν μέχρι σήμερα και παράγουν στασιμότητα και περιθωριοποίηση.

Η παράδοση μιλάει για το γεφύρι της Αρτας. Η Ήπειρος του 2000 μιλάει για την ξεκρέμαστη και κλειστή σήραγγα του Μετσόβου, των 20 και πλέον δις.

Ανάπτυξη στην Ήπειρο δεν θα γίνει με εξαγγελίες καταλόγων έργων, ούτε με λογιστικές κατανομές κονδυλίων.

Επιβάλλεται περιφερειακός σχεδιασμός με αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες, σοβαρή και δεσμευτική διάθεση πόρων, πολύπλευρες και συνδυασμένες δράσεις, για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηπείρου σε φυσικούς πόρους, παραγωγικό δυναμισμό, ανθρώπινο δυναμικό, στον πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Για μια ακόμη φορά όσα δεν έκαναν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για την Ήπειρο τα υπόσχονται στους Ηπειρώτες με το πακέτο Σαντέρ.

Η κυβέρνηση διαφημίζει το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ως το θαυματουργό φάρμακο που θα θεραπεύσει όλες τις αναπηρίες που αφήνουν πίσω τους το πρώτο και το δεύτερο Πακέτο Ντελόρ. Εξαγγέλλει η κυβέρνηση ετερόκλιτες και κατακερματισμένες προτάσεις απορρόφησης, καταρτίζει πίνακες έργων, αθροίζοντας κονδύλια, χωρίς να έχει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο ανά περιφέρεια, προσαρμοσμένος τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Επιμένει στον ίδιο προβληματικό τρόπο διαχείρισης που, όπως αποδείχτηκε, στο Πρώτο και Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ είναι η κύρια αιτία της σπατάλης, του παραγοντισμού, των πελατειακών σχέσεων και του εκμαυλισμού. Η ίδια λογική κυριαρχεί και στη διαχείριση όλων των άλλων χρηματοοικονομικών πακέτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτές οι πρακτικές είναι διαπιστωμένο ότι δεν παράγουν ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Μια από τις πιο ενοχλητικές αμαρτίες του πολιτικού μας συστήματος είναι ο τρόπος διαχείρισης των κοινοτικών πόρων και προγραμμάτων. Γι' αυτό και μία από τις πρώτες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η αλλαγή του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των προγραμμάτων, των προμηθειών, των έργων και των συμβάσεων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου