Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/07/2013

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μελών της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Θοδωρή Δρίτσα, Σταύρου Κοντονή και Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η σημερινή εκβιασθείσα ως τελική συνεδρίαση της Επιτροπής αποδεικνύει ότι μια αποφασισμένη και συνεννοημένη πλειοψηφία, που λειτουργεί στο όνομα της ανασυσταθείσης Ιεράς Τρικομματικής Συμμαχίας, επιμένει να προστατεύει πάση θυσία και με κάθε τρόπο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρότεινε στην Επιτροπή:

Α) Να ζητηθεί άμεσα και προ της λήξης των εργασιών της Επιτροπής το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, εκ των οποίων μάλιστα υποτίθεται ότι είχε δοθεί προτεραιότητα στις μεγαλύτερες καταθέσεις ήδη από τον μήνα Φεβρουάριο 2013

Β) Να αναζητηθεί άμεσα και προ της λήξης των εργασιών της Επιτροπής η απάντηση της Ιρλανδικής Αρχής για τους δικαιούχους της μεγαλύτερης καταθετικής εγγραφής, των funds των 562 εκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία είχε γίνει τόσος λόγος. Την ανωτέρω απάντηση είχε ζητήσει, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση, η Επιτροπή.

Γ] Να κληθούν οι καταθέτες των οποίων τους λογαριασμούς άνοιξε ο χρήστης userv το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2011, πράγμα που δημιουργεί μείζον ζήτημα για τον κ. Βενιζέλο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη της πλειοψηφίας (εκ των οποίων τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησαν 2 Βουλευτές που ανέλαβαν καθήκοντα μόλις προ 4 ημερών και το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε βουλευτής που δεν έχει παραστεί σε καμία συνεδρίαση) απέρριψαν τις προτάσεις αυτές.

Ζητήσαμε επίσης να γίνει συζήτηση για το μείζον και προεξάρχον ποινικό αδίκημα της υπεξαγωγής, για το οποίο άλλωστε έγινε η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αλλά το οποίο παρέλειψαν από τις προτάσεις τους τα τρία κόμματα της πρώην τρικομματικής και νυν δικομματικής Κυβέρνησης. Με υπεκφυγές και ανάρμοστες εκφράσεις («εσείς έχετε καιρό για χάσιμο») απορρίφθηκαν όλες οι ανωτέρω προτάσεις και λύθηκε η συνεδρίαση χωρίς καν να υπάρξει συζήτηση και απόφαση επί του πορίσματος, με την αμήχανη ad hoc πλειοψηφία να μην μπορεί να απαντήσει ούτε σε βασικά ερωτήματα, για τα οποία ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκης μας προσκάλεσε να «τα δούμε στο πόρισμα»

Αυτή η λειτουργία συνιστά εκτροπή που εξυπηρετεί όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα μείνει πιστός στην εντολή του ελληνικού λαού να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση συνολικά και όχι επιλεκτικά ούτε κατʼ αποκοπήν.

Θέτουμε προ των ευθυνών τους όσους συμπράττουν στην συγκάλυψη και ατιμωρησία εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου.

Καλούμε τον κ. Βενιζέλο να πάψει να σιωπά και να κρύβεται πίσω από τον κ. Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία και να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες φορολογούμενους, ως οφείλει, για όσα έγιναν στο Υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2011.

Ο ελληνικός λαός ξέρει καλά ότι από το τρικομματικό τείχος προστασίας επίορκων δεν πρόκειται ούτε να επέλθει κάθαρση ούτε να υπάρξει πάταξη της φοροδιαφυγής ούτε να αναζητηθεί ολόκληρη η αλήθεια, που οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν.

To Γραφείο Τύπου