Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/07/2013

Επίκαιρη Ερώτηση Ν.Βαλαβάνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Οικονομικών: Μέχρι τις 15 Ιουλίου 2013 η τελική πράξη χαριστικής εκποίησης του Τ.Τ.

Με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών στις 18/01/2013, η ιστορική, και κατεξοχήν, τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης στην Ελλάδα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο -το οποίο, κατά πληροφορίες, στο stress test των ελληνικών τραπεζών του 2010 είχε εμφανίσει τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες- «έσπασε» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και τα «υγιή» στοιχεία του «Νέου ΤΤ» μεταβιβάστηκαν εν μία νυκτί στο ΤΧΣ, από το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκε. Στα «υγιή» του στοιχεία συγκαταλέγεται και σημαντικό ποσό από καταθέσεις του ελληνικού λαού. Υπενθυμίζεται ότι πριν το διαχωρισμό του το ΤΤ αποτελούσε μια υγιέστατη και υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζα, η οποία κατέστη ζημιογόνα επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου αποκλειστικά και μόνο λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων (PSI), αφού κατείχε ως εγγυητής του δημόσιου συμφέροντος ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τώρα εμφανίζεται ως μνημονιακή υποχρέωση μέχρι τις 15/7/2013 η πώληση – μεταβίβαση του ΤΤ σε ιδιώτη.

Επειδή, με τον διαχωρισμό του Τ.Τ. σε «καλή και «κακή» τράπεζα και την ένταξη ως «Νέο ΤΤ» στο ΤΧΣ, με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίησή του με χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, καταργείται η τελευταία δημόσια τράπεζα στην Ελλάδα.

Επειδή τα χρήματα, τα οποία διαχειρίζεται το ΤΧΣ, προέρχονται από δάνεια, τα οποία ο ελληνικός λαός, που ήδη έχει αρχίσει να πληρώνει τους τόκους, θα κληθεί να πληρώσει.

Επειδή, υπάρχουν πληροφορίες ότι στελέχη του «Νέου ΤΤ» (Διοίκηση, Γενικοί Δ/ντές, Αναπληρωτές Γενικοί Δ/ντές) συνεχίζουν να απολαμβάνουν υπέρογκους μισθούς, ενώ οι βίαιες περικοπές, που υπέστησαν οι εργαζόμενοι του ΤΤ με το «σπάσιμο» της τράπεζας, είναι μεσοσταθμικής τάξης ύψους 30%.

Επειδή, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το σχέδιο διάλυσης του ΤΤ, «στήνεται» από την Ένωση Ταμιευτηρίων Γερμανίας και με τη συνδρομή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, δίκτυο τοπικών τραπεζών στα πρότυπα των γερμανικών ταμιευτηρίων σε Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα «χαριστεί»-εκποιηθεί τελικά στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, ελληνικό και διεθνές, η μοναδική εναπομείνουσα δημόσια τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης, και αν ναι, με ποια κριτήρια θα επιλεγεί ο αγοραστής, την ώρα μάλιστα που το γερμανικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο σχεδιάζει νέο δίκτυο ταμιευτηρίων στην Ελλάδα;

2.    Ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων από την άποψη αριθμού θέσεων εργασίας και εργασιακών σχέσεων σε περίπτωση πώλησης – συγχώνευσης – μεταβίβασης του ΤΤ σε ιδιώτη;

Η ερωτώσα βουλευτής

Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη