Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/08/1999

Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο

Σχετικά με τιςσημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μετά τοΥπουργικό Συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝτονίζει:

Η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, εξήγγειλε σήμερα νέο μακρόχρονο και γενικόλογο αναπτυξιακό σχέδιο με την υποστήριξη του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου, εν είδει έκθεσης ιδεών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εμπειρία της χώρας από το Β' ΚΠΣ. Δεν ανέφερε, όμως, ότι η εμπειρία ήταν αρνητική, όχι τόσο λόγω της χαμηλής απορροφητικότητας των κονδυλίων, αλλά κυρίως λόγω της μη αξιοποίησής τους για μια νέα, ποιοτικά διαφορετική, αναπτυξιακή δυναμική με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο κ.Σημίτης προχώρησε για μία ακόμη φορά σε γενικόλογες εξαγγελίες, που όμως δεν διασφαλίζουν την πορεία της χώρας προς την πραγματική σύγκλιση. Αγνόησε επίσης τον διακομματικό διάλογο, την ανάγκη κοινωνικής και περιφερειακής συναίνεσης και δεν εξήγγειλε θέσπιση διαδικασιών ή κανόνων που να διασφαλίζουν την αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων, ώστε να μπορέσει η χώρα να πετύχει την πραγματική σύγκλιση.

Ο ΣΥΝ από πέρυσι έχει διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις για το πώς θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των πόρων του Γ' ΚΠΣ, προτάσσοντας ως θέμα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού (Παιδεία, Έρευνα και Τεχνολογία, Επαγγελματική Κατάρτιση).

Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να εντάξει το Γ' ΚΠΣ στις κομματικές της επιδιώξεις και προεκλογικές σκοπιμότητες, όπως αυτές διαφάνηκαν από τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου