Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/07/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ - Οδηγούν στο κλείσιμο την εταιρεία ΚΑΤΣΕΛΗΣ αφήνοντας στο δρόμο 500 εργαζόμενους

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Στις 21/6/2013 η εταιρεία NUTRIAT Α.Β.Ε.Ε (πρώην ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε.), κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η οποία θα συζητηθεί στις 18/9/2013. Στην αίτησή της η εταιρεία επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών τα τελευταία τρία έτη, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης υλοποίησης της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, που είχε συμφωνήσει με ομάδα πιστωτριών τραπεζών. Με βάση όμως αυτή την εξέλιξη οδηγούνται σε απόλυση 500 εργαζόμενοι με προϋπηρεσία 20-30 ετών.

Η ΚΑΤΣΕΛΗΣ ήταν κερδοφόρα έως το 2008, τότε που εξαγοράσθηκε επιθετικά και πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Δαυίδ, που ελέγχει και την Coca-Cola 3E, αλλά και άλλες επιχειρήσεις. Τότε που ενοποιήθηκε με την ΑΛΛΑΤΙΝΗ (Άλευρα) και την ΠΛΑΖΑ (κατεψυγμένη ζύμη), κάτω από τη νέα εταιρεία NUTRIAT. Μόνο που η NUTRIAT «φορτώθηκε» και το δάνειο που είχε πάρει ο όμιλος Δαυίδ για την εξαγορά της ΚΑΤΣΕΛΗΣ ύψους 50.000.000 ευρώ. Ο κ. Δαυίδ, δηλαδή, εξαγόρασε με δική του μηδαμινή χρηματοοικονομική συμμετοχή την ΚΑΤΣΕΛΗΣ με δάνεια τα οποία φόρτωσε στη νέα εταιρεία NUTRIAT . Ο δανεισμός της νέας εταιρείας έφτασε στα 120.000.000 ευρώ.

Οι εκάστοτε διοικήσεις της εταιρείας που ορίζονταν από τον κύριο μέτοχο επέδειξαν χαρακτηριστική αδιαφορία στην υποστήριξη των λειτουργιών της εταιρείας και συντελέστηκε ένα όργιο κακοδιαχείρισης και σπατάλης. Έμπειρο προσωπικό παραγκωνίστηκε και εξωθήθηκε σε αποχώρηση. Κρίσιμες λειτουργίες της εταιρείας παραδόθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες, με διαδικασίες αδιαφανείς, ενώ μπορούσαν να καλυφθούν ενδοεταιρικά. Γιγαντώθηκε η διοίκηση με αθρόες προσλήψεις χρυσοπληρωμένων στελεχών, από θυγατρικές του Ομίλου του μεγαλομετόχου, δόθηκαν bonus για στόχους που ποτέ δεν πιάστηκαν, εκτοξεύοντας έτσι τα διοικητικά κόστη σε δυσθεώρητα ύψη. Ξοδεύτηκαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ για λογισμικό ERP που δεν εγκατέστησαν ποτέ. Διαλύθηκε το δίκτυο διανομής.

Το σωματείο των εργαζομένων από τότε και επανειλημμένα είχε επισημάνει τις καταστροφικές επιλογές της διοίκησης. Αποτέλεσμα ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας να πέσει από 85.000.000 το 2008 στα 15.500.000 το 2012 και η εταιρεία να αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία 2 χρόνια. Στο διάστημα αυτό έγινε προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τραπεζικών δανείων (κούρεμα της επιχείρησης) και νέας χρηματοδότησής της.

Οι συζητήσεις και συμφωνίες με μια ομάδα 14 τραπεζών αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι τράπεζες, που ανακεφαλαιώνονται με χρήματα του ελληνικού λαού-και στα ΔΣ τους συμμετέχουν ενίοτε και μέλη της οικογένειας του μεγαλομετόχου Δαυίδ, που πρόσφατα επιλέχτηκε ο ίδιος ως πρόεδρος της Eurobank,-εμφανίζονται αδιάφορες μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της εταιρείας.

Οι δυο χρηματοδοτήσεις που συμφωνούνται με τις τράπεζες 8.923.000 και 4.942.000 καθυστερούν να εκταμιευτούν και έτσι η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την εταιρεία. Δεν πληρώνονται προμηθευτές, δεν αγοράζονται πρώτες ύλες για παραγωγή προϊόντων, η εταιρεία δεν μπορεί να είναι συνεπής στους πελάτες της με αποτέλεσμα να χάνεται μέρα με τη μέρα η μάχη στην αγορά. Οι ανταγωνιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, που ανήκε στην επιχείρηση!

Οι δυο πλευρές , οι τράπεζες και ο βασικός μέτοχος έχουν κοινή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο. Οι επιλογές τους αποδείχτηκαν καταστροφικές. Προσπαθούν να μεταφέρουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο στήνοντας μία μεγάλη συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων.

Όταν θεωρούσαν ότι θα αυξανόταν η κερδοφορία τους «έφτιαξαν» τη NUTRIAT. Τώρα που θεωρούν ότι τα κέρδη τους δεν θα είναι επαρκή θέλουν να «καταργήσουν» εργαζόμενους και παραγωγικές μονάδες που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων και της αγοράς. Άλλωστε ταυτόχρονα με το κλείσιμο της NUTRIAT ο όμιλος ξεκινάει να δραστηριοποείται σε μια σειρά από κλάδους από τους οποίους προσδοκά αυξημένη κερδοφορία. Η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Δαυίδ στην ηγεσία της Eurobank το επιβεβαιώνει.

Επειδή, η εταιρεία έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για τους εξής βασικούς λόγους:

-Δραστηριοποιείται μέσω καθετοποιημένης παραγωγής στην επεξεργασία αλεύρων, που είναι βασικό είδος διατροφής, στην παραγωγή Ψωμιών και Αρτοσκευασμάτων καθώς και Προϊόντων Καταψυγμένης ζύμης.

-Τα εμπορικά σήματα της εταιρείας –Αλλατίνη, Κατσέλης και Πλάζα- είναι πανίσχυρα, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην ελληνική και ξένη αγορά.

-Η αγορά στα ψωμιά δεν είναι υψηλής ανταγωνιστικότητας καθώς υπάρχουν μόνο 3 μεγάλες εταιρείες στο χώρο.

Επειδή, οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια για τη «βιωσιμότητα» και τα υπερκέρδη της επιχείρησης. Από 1.000 έμειναν 500, αντιμετώπισαν μεγάλες και συνεχείς καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους, έμειναν μέχρι και 5 μήνες απλήρωτοι, παρείχαν μειωμένη εργασία για 3 μήνες στις αρχές του 2013.

Επειδή, αντίθετα ο βασικός μέτοχος και η Διοίκηση δεν υποστήριξαν την ανάπτυξη της εταιρείας και η χρονική επιλογή της κατάθεσης της αίτησης πτώχευσης, τώρα που υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης των πωλήσεων, από την ίδια την εταιρεία- και όχι από τους πιστωτές της- δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Επειδή, οι κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες γιατί άφησαν βορά των επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων μια εταιρεία η οποία, ειδικά σε συνθήκες που ο λαός δοκιμάζεται σκληρά, μπορεί να προσφέρει εξυπηρετώντας στοιχειώδεις ανάγκες διατροφής και επιβίωσής του.

Επειδή, οι κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της τις δεκάδες άλλες οικονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται γύρω από την εταιρεία και καταστρέφονται με το κλείσιμό της καθώς και τις επιπτώσεις στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών, μιας περιοχής με ιδιαιτερότητες η οποία πλήττεται σφοδρά από την ανεργία.

Επειδή, αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης λόγω κλεισίματος της ιστορικής εταιρείας «ΑΛΛΑΤΙΝΗ» με ζωή μεγαλύτερη των 150 ετών.

Επειδή, ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας είτε έχει οδηγήσει άλλες επιχειρήσεις που εξαγόρασε σε κλείσιμο (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ) είτε μετέφερε την έδρα της Coca-Cola 3E  από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, ενώ την ίδια στιγμή φέρεται ως συνομιλητής της κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας.

Επειδή, ο μεγαλομέτοχος της επιχείρησης, παρότι μεγαλοφειλέτης στην EUROBANK ( 5,7 εκατομ. Ευρώ της χρωστά η ΚΑΤΣΕΛΗΣ,) ορίστηκε πρόεδρος του Δ.Σ. τηςαπό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να μείνει ανοικτή η NUTRIAT (Κατσέλης, Αλατίνη, Πλάζα),να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος/εργαζόμενη και να διατηρήσουν τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς τους;      

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης

Στρατούλης Δημήτρης

Μητρόπουλος Αλέξης

Αθανασίου Νάσος

Πάντζας Γιώργος

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα