Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/09/1999

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Υπουργό Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου

Με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Επεσήμανα στον κ. υπουργό των Εξωτερικών ότι η κυβέρνηση πολλές φορές είναι δέσμια και της διγλωσσίας της και των αντιφάσεών της σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει μια πολιτική συνεννόηση και εθνική στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Ιδιαίτερα στο περίφημο θέμα για τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα παίζεται ένα θέατρο του παραλόγου. Από τη μια εμφανίζεται η κυβέρνηση να πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας μετά τους σεισμούς και από την άλλη διατηρεί ένα αποδυναμωμένο βέτο που δυσκολεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η άποψη του ΣΥΝ είναι ότι το βέτο αυτό είναι επιμέρους θέμα τακτικής. Δεν θα πρέπει αυτό το επιμέρους θέμα τακτικής να αναγορεύεται σε στρατηγικό μονόδρομο και να γίνεται αφορμή ενός νέου πολιτικού πετροπόλεμου επιζήμιου για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σε ανύποπτο χρόνο ο ΣΥΝ είχε πει ότι αυτό το βέτο έχει εξαντλήσει τη διαπραγματευτική του ικανότητα. Η άρση του θα μπορούσε και θα έπρεπε να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της εξωτερικής μας πολιτικής στα θέματα που υπάρχουν στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Το σοβαρό σε αυτήν την περίοδο είναι να υπάρχουν τολμηρές και διορατικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες που επιβάλλονται σε διμερές επίπεδο, πάντοτε με τη ρήτρα της ασφάλειας και του διεθνούς δικαίου.

Ανέφερα στον υπουργό την πρόταση του ΣΥΝ για μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αναζητηθεί ο διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας, με θέμα την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλισμών. Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να τολμήσει κάτι τέτοιο. Αυτή η πρόταση μπορεί να προωθηθεί και να στηριχθεί από ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συμπαράσταση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και στις δύο χώρες. Η αλληλεγγύη των λαών είναι κοινωνική, πολιτική και ηθική αξία και η ειρηνική συνύπαρξη των χωρών είναι βασική πολιτική αρχή του διεθνούς δικαίου. Πρέπει λοιπόν και η αλληλεγγύη και η ειρηνική συνύπαρξη να επιδιωχθούν με πολύπλευρες πρωτοβουλίες και προς αυτήν την κατεύθυνση οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας μετά τους σεισμούς, όχι απλώς πρέπει να υπάρχουν, αλλά πρέπει να διαρκούν και να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Με την ευκαιρία της συζήτησης που είχα με τον κ. υπουργό Εξωτερικών έθεσα και ένα θέμα που έχει ανησυχητικές εξελίξεις. Το θέμα των όσων συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο. Ζήτησα από τον κ. υπουργό η ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί και να πάρει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα επικίνδυνα και αποσταθεροποιητικά φαινόμενα τα οποία δημιουργούνται τούτη την ώρα στο Κόσσοβο, με μια νέα εθνοκάθαρση εις βάρος των Σέρβων, κάτω από τις ευλογίες της διεθνούς δύναμης, η οποία υποτίθεται ότι πήγε εκεί για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Επιβάλλεται η ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί και να διαχωρίσει τη θέση της. Γιατί όλα όσα συμβαίνουν προωθούν την αποσταθεροποίηση και την καντονοποίηση της περιοχής που δεν είναι σύμφωνες με τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα".

Για την προώθηση της Τουρκίας ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

"Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για να γίνει μέλος της Ε.Ε. είναι ένα ευρωτουρκικό πρόβλημα. Δεν πρέπει να γίνεται ελληνοτουρκικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατά την άποψη του ΣΥΝ, στα πλαίσια των αρχών της Κοπεγχάγης και των αποφάσεων του Λουξεμβούργου, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για κάθε νέο υποψήφιο μέλος".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου