Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/07/2013

Διάβημα διαμαρτυρίας των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μελών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ, προς τον Πρόεδρο της Βουλής

Διάβημα διαμαρτυρίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μελών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ, Θοδωρή Δρίτσα, Σταύρου Κοντονή και Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατατέθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013, στον Πρόεδρο της Βουλής, κοινοποιούμενο στα μέλη της Επιτροπής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του διαβήματος:

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΑΙΤΗΜΑ

των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.

Θοδωρή Δρίτσα

Σταύρου Κοντονή

Ζωής Κωνσταντοπούλου

Κοινοποιούμενο σε όλα τα μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκικής εξέτασης, κατά του πρώην Υπουργού, κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σας ενημερώνουμε δια του παρόντος, ότι κατόπιν της βίαιης, αναιτιολόγητης, αντιδικονομικής και αυθαίρετης διάλυσης των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της Επιτροπής (της 27ης Ιουνίου και της 1ης Ιουλίου 2013)  από τον Πρόεδρο αυτής κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος αρνήθηκε ακόμη και να εκθέσει το σκεπτικό του «Πορίσματος» που ο ίδιος φέρεται ότι συντάσσει, (χωρίς να του έχει δοθεί καμμία σχετική εντολή της Επιτροπής), ενημερωθήκαμε προ ολίγου, ότι καλούμαστε σε συνεδρίαση της Επιτροπής την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013 και ώρα 9:30 π.μ., με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση και ψήφιση του Πορίσματος της Επιτροπής».

Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα πόρισμα της Επιτροπής ούτε μας έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε σχέδιο πορίσματος ώστε να γίνεται λόγος για «το» πόρισμα. Η ενέργεια της πλειοψηφίας να δρα εκτός του πλαισίου και των διαδικασιών της Επιτροπής δεν μπορεί επʼ ουδενί να οδηγεί σε φαλκίδευση της διαδικασίας διάσκεψης και διαβούλευσης, διαδικασία η οποία παραβιάσθηκε κατάφωρα κατά τις συνεδριάσεις της 27 Ιουνίου 2013 και της 1ης Ιουλίου 2013, όπως εναργώς προκύπτει από τα οικεία πρακτικά, έστω και νοθευμένα με την παράνομη εκ μέρους του Προέδρου διαγραφή των τοποθετήσεων της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Είναι, επομένως, πρόδηλο ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, έχοντας τη στήριξη των υπολοίπων βουλευτών της Ν.Δ. (εκ των οποίων 2 ανέλαβαν καθήκοντα προ…5 ημερών), αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιθυμεί να ευτελίσει έτι περαιτέρω τις διαδικασίες, μετατρέποντας το κορυφαίο γεγονός της σύνταξης πορίσματος σε διαδικασία «ναι ή ου», κατά την προσφιλή του έκφραση.

Ο ρόλος και η ευθύνη μας ως μελών μιας τέτοιας Επιτροπής δεν μας επιτρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτήν την τακτική, που πλήττει ευθέως και το κύρος των ενεργειών και του ίδιου του πορίσματος της Επιτροπής και την υπόσταση του θεσμού ως δικαστικού οργάνου. Η υποβολή έτοιμου πορίσματος χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, σε μια υπόθεση που διερευνάται επί 5 μήνες, είναι αυτονόητο ότι υποσκάπτει τη δικονομική πορεία της υπόθεσης. Ούτε ο κ. Μαρκογιαννάκης ούτε οποιαδήποτε πλειοψηφία έχουν το δικαίωμα να υπονομεύουν το κύρος της ποινικής προδικασίας, που υποσκάπτεται όταν εμφανίζεται μια Επιτροπή να μην διαβουλεύεται για τη σύνταξη του πορίσματός της, αλλά να «ψηφίζει κατά πλειοψηφία» ένα προκατασκευασμένο κείμενο.

Για το λόγο αυτό ζητούμε:

Α) Να δοθεί παράταση υποβολής του πορίσματος της Επιτροπής ώστε αυτό να αποτελέσει προιόν πραγματικής διαβούλευσης και ουσιαστικής συνεκτίμησης του υλικού της δικογραφίας, με την ανάπτυξη ουσιαστικών τοποθετήσεων και απόψεων και την αιτιολόγησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις εχθές, όταν ζητήσαμε από τους βουλευτές της Ν.Δ. να αιτιολογήσουν την πρότασή τους για συγκεκριμένο αδίκημα, η απάντηση που δόθηκε ήταν «θα τα διαβάσετε στο πόρισμα». Αυτό υποδηλώνει την εκβιαστική επιβολή συγκεκριμένου προκαταρτισμένου κειμένου, με απόκρυψη ακόμη και του σκεπτικού του μέχρι την τελευταία στιγμή

Β) Σε περίπτωση απορρίψεως του αιτήματός μας, να μας γνωστοποιηθεί το έγγραφο επί του οποίου καλούμαστε να «ψηφίσουμε» ως μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να συνεκτιμηθεί, κατόπιν μελέτης, το περιεχόμενό του.

Η τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», εκτός από ακραία αντιδημοκρατική είναι εξίσου ακραία αντιδικονομική. Και όποιος επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να βάλει την ταφόπλακα στην διερεύνηση, θα συνοδεύεται από το στίγμα του πρόθυμου αρωγού της ατιμωρησίας

Αθήνα, 3/7/2013,

Θοδωρής Δρίτσας

Σταύρος Κοντονής

Ζωή Κωνσταντοπούλου