Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/07/2013

Ερώτηση Δ.Γάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών: Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και χορήγηση σύγχρονου ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Πάτμου

Τα προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών Υγείας στη Δωδεκάνησο, με την αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη νησιωτική χώρα, συνεχίζονται. Η υποβάθμιση του ΕΣΥ στη Δωδεκάνησο, ταλαιπωρεί ασθενείς και υγειονομικούς, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν, εκτός από τα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, μεγάλες δυσκολίες στη συγκοινωνιακή τους σύνδεση με τα μεγαλύτερα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, στο νησί της Πάτμου, που εξυπηρετεί 3.100 μόνιμους κατοίκους που τριπλασιάζονται στη διάρκεια της θερινής περιόδου, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και σοβαρά προβλήματα στον εξοπλισμό του τοπικού Κέντρου Υγείας. Το ΚΥ Πάτμου, είναι υποστελεχωμένο και με το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό, αδυνατεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας επί 24ώρου βάσεως στους πολίτες και στους επισκέπτες του νησιού. Τα κενά σε ιατρικό προσωπικό που πρέπει άμεσα να καλυφθούν είναι σημαντικές ειδικότητες όπως: καρδιολόγος, παιδίατρος, μικροβιολόγος. Οι άμεσες προσλήψεις θα έχουν τις επιπτώσεις από την μη εφαρμογή του συνόλου των εφημεριών στο ΚΥ, που οφείλεται στη δραματική έλλειψη ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. 

Ένα άλλο κρίσιμο θέμα πρέπει άμεσα να επιλυθεί, αφορά στις διακομιδές των έκτακτων περιστατικών στο νησί. Το ασθενοφόρο, το οποίο ανήκει στην δύναμη του Κέντρου Υγείας Πάτμου παρουσιάζει συνεχώς τεχνικά προβλήματα. Όπως έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως από τα πληρώματα ασθενοφόρου καθώς και από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας, το συγκεκριμένο όχημα και λόγω της παλαιότητας του (35ετίας), των σοβαρών προβλημάτων αλλά και των ελλείψεων που έχει, το καθιστούν αναξιόπιστο και επικίνδυνο για μεταφορές ασθενών, λαμβάνοντας υπʼ όψιν ότι και λόγω γεωγραφικής μορφολογίας του νησιού υπάρχουν πολλά δυσπρόσιτα σημεία για την παραλαβή των ασθενών.

Το θέμα έχει ήδη αναδειχθεί, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με Αναφορά (ΠΑΒ / -2-2013) της επιστολής του προέδρου της ΔΕ του ΚΥ Πάτμου, που ζητάει την άμεση αποστολή ενός σύγχρονου ασθενοφόρου, το οποίο θα πληρεί τις προδιαγραφές και θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το σύγχρονα εξοπλισμένο ασθενοφόρο, θεωρείται απαραίτητο για την ασφαλή μεταφορά όχι μόνο του ασθενούς αλλά και των πληρωμάτων ασθενοφόρου, οι οποίοι οδηγούν ένα επισφαλές όχημα του οποίου ανά πάσα στιγμή η αναξιοπιστία του μπορεί να αποβεί μοιραία στην ζωή ασθενούς και πληρωμάτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή. 

Όλα τα παραπάνω, συνδυαστικά με τις περικοπές δαπανών στον τομέα υγείας, δημιουργούν σοβαρά πρόβλημα στις διακομιδές των έκτακτων περιστατικών.

Επειδή, πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα τα αισθήματα ανασφάλειας που δημιουργούνται στους κατοίκους καθώς και στους πολυάριθμους επισκέπτες – τουρίστες της Πάτμου, ως προς τη δυνατότητα του ΚΥ Πάτμου να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Επειδή, η παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των νησιωτών.

Επειδή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η νησιωτική ιδιαιτερότητα (άρθρο 101 του Συντάγματος).

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στην πρόληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού  προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΥ Πάτμου σε όλη τη διάρκεια του έτους;

2.    Πότε προτίθενται να αντικαταστήσουν το πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο του Κ.Υ. Πάτμου με άλλο καινούργιο και εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο στην τεχνολογία;

3.    Πώς διασφαλίζονται οι συνταγματικές και οι ευρωπαϊκές πρόνοιες για τις νησιωτικές περιοχές και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας των κατοίκων και των τουριστών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Γάκης