Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/07/2013

Συνάντηση αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον νέο Υπουργό Πολιτισμού κ.Πάνο Παναγιωτόπουλο

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Τάσο Κουράκη, Μαρία Κανελλοπούλου, Γιώργο Πάντζα ,Τζένη Βαμβακά, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πέτρο Τατσόπουλο συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο σήμερα στις 12 στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της για την επαναδημιουργία του Υπουργείου Πολιτισμού, τόνισε πως με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας του πρέπει να αλλάξει και η φιλοσοφία της πολιτικής του Υπουργείου καθώς ο Πολιτισμός αποτελεί σημαντικό ανθρώπινο αγαθό και πηγή κοινωνικού αλλά και οικονομικού πλούτου. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αντίθεσή της για την κοπτοραπτική πολιτική που διενεργείται στον Πολιτισμό και τη συρρίκνωση των δομών του. Η συζήτηση που διήρκεσε περίπου 2 ώρες περιέλαβε θέματα που αφορούν το ζήτημα του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου αλλά και τα προβλήματα  των δομών του, όπως το ζήτημα της υποστελέχωσης του ή της ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων του καθώς και  τα μισθολογικά, τα φορολογικά  και τα  ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προβλήματα των εργαζομένων στο τομέα του Πολιτισμού. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να μην έχει αποτυπωθεί όλα αυτά τα χρόνια η κτιριακή περιουσία του Υπουργείου, ενώ υποστήριξε τη λύση της πιθανής μεταστέγασης του Υπουργείου στην Πειραιώς. Για το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας και την ιστορική μνήμη που αυτό φέρει και για το οποίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ διαμαρτυρήθηκαν για την ένταξη του στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Υπουργός δήλωσε πως νομικά τα χέρια του είναι δεμένα.

Στη συζήτηση  εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θίχτηκαν επίσης μια σειρά από επιμέρους θέματα. Ένα από τα αυτά ήταν το ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο των έργων του μετρό της Θεσσαλονίκης, για τα οποία ο Υπουργός τόνισε την αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα τους και υποσχέθηκε την προστασία τους παράλληλα με την συνέχιση- ολοκλήρωση του έργου του μετρό. Στο ζήτημα των θεατρικών σκηνών της Αθήνας που το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους χρονολογείται από το 1936 και που ήταν επίσης ένα από τα θέματα που ετέθησαν, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει σύντομα νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το ΤΑΠΑ για το οποίο ο Υπουργός εξήρε το ρόλο που είναι δυνατόν να παίξει, με την προϋπόθεση επίσης νομοθετικών ρυθμίσεων. Για το ΕΚΕΒΙ ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι το κλείσιμο του δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα και για αυτό εξετάζει το θέμα. Αναφορικά με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ο Υπουργός τοποθετήθηκε κατά της κατάργησής του, ενώ αρνητικός ήταν και στο θέμα ενδεχόμενης πώλησης του Μεγάρου Μουσικής για το οποίο, όπως και για το θέμα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης είπε ότι θα επιδιώξει να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις. Αναφορά έγινε στην έλλειψη διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών, στον τρόπο λειτουργίας των δραματικών σχολών, στα ειδικά προβλήματα των εικαστικών, των κινηματογραφιστών και των μουσικών- τραγουδιστών, στα προβλήματα των συγγραφέων αλλά και γενικότερα στα προβλήματα στον τομέα του βιβλίου ενώ   επίσης ειδική μνεία έγινε και στην ανάγκη πρόσβασης στον πολιτισμό  των ατόμων με ειδικές ανάγκες (βιβλιοθήκες για άτομα με προβλήματα όρασης, ζητήματα προσβασιμότητας πολιτιστικών χώρων κλπ).

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιπλέον τόνισε  πως ταυτόχρονα με το μαύρο της ΕΡΤ και το μαύρο στο πολύτιμο αρχείο της, μαύρο βιώνουν όλοι οι καλλιτέχνες καθώς η απαράδεκτη μείωση των αμοιβών και η έλλειψη συλλογικών  συμβάσεων  σε συνδυασμό με την επικράτηση των ξένων σήριαλ και την πρωτοφανή έλλειψη ελληνικών τηλεοπτικών παραγωγών μυθοπλασίας τους οδηγούν σε πρωτοφανή αδιέξοδα. Τέλος, ενόψει της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έθεσε ζήτημα επιστροφής των Ελγίνειων μαρμάρων αλλά και όσων αρχαιολογικών και καλλιτεχνικών εν γένει θησαυρών κλάπηκαν κατά την γερμανική Κατοχή.

Ο Υπουργός ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ νέα συνάντηση για την πλέον εμπεριστατωμένη συζήτηση των ζητημάτων του πολιτισμού, μετά και την πληρέστερη ενημέρωση του Υπουργού από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, ενώ και από τις δύο πλευρές θεωρήθηκε χρήσιμη μια από κοινού συνάντηση και με τον Υπουργό Εργασίας για ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις εργασίας και ασφάλισης των καλλιτεχνών και γενικότερα των εργαζομένων στον πολιτισμό

To Γραφείο Τύπου