Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/07/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βʼ Αθήνας, υπευθύνου της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Εργασίας στο ραδιόφωνο Real fm (Νίκος Χατζηνικολάου)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο στα πλαίσια της «πρωτοβουλίας» της κας Μέρκελ για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη δεν είχε κανένα πραγματικό πολιτικό αντίκρισμα για τη χώρα, τους ανέργους και το λαό μας. 

Η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κα Μέρκελ, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά,  ήταν μόνο μια εικονική συνάντηση για να βγουν φωτογραφία από κοινού με άλλους ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΊΑ αποτελούν μια τρύπα στο νερό, καθώς για τα επόμενα χρόνια διαθέτουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ για όλες τις χώρες τις ΕΕ, από τα οποία μόνο 180 εκατομμύρια αντιστοιχούν στη χώρα μας. Ποσό που οδηγεί σε μέτρα «ασπιρίνες» για το πρόβλημα της ανεργίας στην ΕΕ και κυρίως στη χώρα μας.

Εξάλλου η κα Μέρκελ, δήλωσε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι νέες θέσεις εργασίας και αντιμετώπιση της ανεργίας θα υπάρξει μόνο μέσω της συνέχισης των πολιτικών λιτότητας σε όλη την ευρωζώνη και μέσω των Μνημονίων στις χώρες του Νότου. Οι πολιτικές αυτές, όμως,  οδηγούν όχι σε αντιμετώπιση, αλλά σε εκτίναξη της ύφεσης και κατά συνέπεια της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Απʼ ότι φαίνεται μετά τις γερμανικές εκλογές θα χειροτερέψουν τα πράγματα για τη χώρα μας, γιατί η νέα γερμανική κυβέρνηση, το όποιο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους θα το συνδέσει , όπως μας έχουν προϊδεάσει, με ένα νέο πιο επονείδιστο Μνημόνιο νέων σφαγιαστικών μέτρων σε βάρος του λαού και της χώρας. 

Ήδη συζητούν για την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, για νέες μειώσεις στις συντάξεις και πολλές άλλες κοινωνικές, μισθολογικές και εργασιακές περικοπές. Επομένως, ανησυχία έχουμε για μετά τις γερμανικές εκλογές και όχι ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλλίτερο για τη χώρα μας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι η παρούσα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι θνησιγενής και ότι πρέπει να πέσει, γιατί αλλιώς θα συνεχίζει να εφαρμόζει τα Μνημόνια που μεγαλώνουν στην κοινωνική  καταστροφή και γιατί ήδη έχει διαφανεί ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα για ένα τρισχειρότερο Μνημόνιο.

Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν, πρέπει να πέσει, τα Μνημόνια να ακυρωθούν και να αντικατασταθούν από ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για να μπορέσει να αντέξει και η χώρα και ο λαός.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Η τρόικα δεν ήρθε να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση αλλά για να επιβάλλει όρους και μνημονικά μέτρα, για τα οποία έχουν δεσμευτεί με τα τρία μνημόνια τόσο η παρούσα μνημονιακή κυβέρνηση όσο και οι τρεις προηγούμενες. Δυστυχώς βρίσκει και τα κάνει, διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις από τον Μάιο του 2010  δεν λένε στην τρόικα και την κ. Μέρκελ αυτά τα οποία θέλει ο ελληνικός λαός. Αντίθετα εκβιάζονται από την τρόικα και μεταφέρουν τον εκβιασμό στις πλάτες του ελληνικού λαού με τη μέθοδο του μαρτυρίου της σταγόνας πριν από κάθε δόση των δανείων. 

Ότι κι αν σας είπε σε συνέντευξή του πριν από μένα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ   επιμένει ότι σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς για μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία θα σώσει το λαό και τη χώρα από την ολοκλήρωση της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής καταστροφής που επιφέρουν τα Μνημόνια. Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να υπάρξει μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία θα χαράξει νέους ελπιδοφόρους δρόμους για τη χώρα μας και τα λαϊκά συμφέροντα.  

To Γραφείο Τύπου