Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/09/1999

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για το μάθημα των Θρησκευτικών

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου για το μάθημα των Θρησκευτικών, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η άποψη που με οξύτητα εξέφρασε στο συνέδριο των θεολόγων ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, να αφαιρεθεί -δηλαδή- από τα σχολικά βιβλία του Λυκείου ό,τι αναφέρεται στις άλλες θρησκείες είναι σκοταδιστική. Εκφράζει μια απαράδεκτη παρεμβατική διάθεση της ιεραρχίας σε θέματα που δεν είναι δικής της αρμοδιότητας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο κ. Αρσένης, αντί να απαντήσουν επί της ουσίας, ότι η θρησκειολογία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο γνώσης και μόρφωσης για τους μαθητές, επέλεξαν αμυντικούς, καθησυχαστικούς τόνους.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την παιδεία μας ότι ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν αποδεκτές και την προηγούμενη σχολική χρονιά για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών σ' ένα ασφυκτικό ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, όπου κλάδοι ολόκληροι κοινωνικών και φυσικών επιστημών δεν βρίσκουν καν χώρο και έχουν εξοστρακιστεί.

Οι παρεμβάσεις αυτές εκφράζουν έναν επικίνδυνο αναχρονισμό. Έχουν στόχο να μην αποτολμηθεί ούτε το παραμικρό βήμα αλλαγής και εκσυγχρονισμού στο μάθημα των θρησκευτικών, για το οποίο ο ΣΥΝ πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά στην κατεύθυνση της θρησκειολογίας, όπου σαφώς το θρήσκευμα της συντριπτικής πλειοψηφίας θα κατέχει την ανάλογη θέση.

Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να καταστήσει σαφές και η εκκλησιαστική ιεραρχία να αντιληφθεί ότι το σχολείο δεν είναι και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κατηχητικό, όπως επιδιώκουν ορισμένοι εγχώριοι Αγιατολάχ.

Δυστυχώς πιστοποιείται ότι η διαιώνιση της εκκλησιαστικοποίησης του κράτους και η κρατικοποίηση της Εκκλησίας, με συνυπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ενθαρρύνουν τέτοιες σκοταδιστικές και ακραίες παρεμβάσεις.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου