Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/07/2013

Χωρίς κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένουν επί μήνες οι Μηχανικοί που εργάζονται στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Στις αρχές του έτους, οι Μηχανικοί, ασφαλισμένοι  στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. – Ε.Τ.Α.Α., που εργάζονται στα Ελληνικά  Ναυπηγεία  Α.Ε., ζήτησαν την ανανέωση του βιβλιαρίου ασθενείας τους για το 2013 και από το Ε.Τ.Α.Α. τους αντιμετώπισαν σαν ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώντας το βιβλιάριο μέχρι την 31 Μαρτίου 2013 με την προϋπόθεση, από 1 Απριλίου έως 30 Απριλίου 2013, να προβούν σε  διακανονισμό των οφειλών τους από ασφαλιστικές εισφορές.

Οι υπηρεσίες του Ε.Τ.Α.Α. παραβλέπουν το γεγονός ότι οι Μηχανικοί που εργάζονται στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. απεργούν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, από τις 17 Απριλίου 2012, λόγω της εκ περιτροπής εργασίας (μία (1) ημέρα την εβδομάδα) που επέβαλε η εργοδοσία και άρα δεν έχουν απολυθεί για να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες. Επομένως, η οποιαδήποτε εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών θα έπρεπε να συνδέεται με την τελική συμφωνία επίλυσης του προβλήματος των Ελληνικών Ναυπηγείων. Εξάλλου, όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το έτος 2013.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. βρίσκονται ένα χρόνο χωρίς κανένα εισόδημα. Προφανώς λοιπόν δεν είναι εφικτό να πληρώνουν οι Μηχανικοί τη μηνιαία δόση του διακανονισμού, που ανέρχεται στα 200,00 Ευρώ, ούτε βέβαια να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό των 2500,00 Ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές του πρώτου εξαμήνου του 2013, όπως απαιτεί το Ε.Τ.Α.Α. για να ισχύσει ο διακανονισμός.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των Μηχανικών που εργάζονται στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. και να έχουν πλήρη κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το έτος 2013;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτρης

Σταθάς Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος