Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/07/2013

Χαιρετισμός του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάση Πετράκου στο συνέδριο της Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη.

Κύριε υπουργέ, κε. Δήμαρχε, κε. Αντιπεριφερειάρχη κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπατριώτες

Η Κορώνη της ιστορίας και του πολιτισμού, η Κορώνη με το ενετικό κάστρο που αγωνιζόμαστε όλοι μας να το σώσουμε, η Κορώνη που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο λόγο της κορωνέικης ποικιλίας της ελιάς, η Κορώνη που η λαϊκή παράδοση λέει «Λάδι βρέχει στην Κορώνη», η Κορώνη που ο μεγάλος τούρκος περιηγητής του 16ου αιώνα Ισμαήλ Τσελεμπί έγραφε « όταν ο Σουλτάνος όταν δοκίμασε ελιές από την Κορώνη δεν ήθελε ελιές από κανένα άλλο μέρος πια», η Κορώνη και που σήμερα καλλιεργεί την μαύρη σταφίδα.

Η Κορώνη συνεπώς δικαιωματικά επιλέγει να συμπεριλήφθη στον κατάλογο της UNESCO ως η εμβληματική πόλη της Ελλάδας για την μεσογειακή διατροφή.

Για εμάς τους Κορωναίους η μεσογειακή διατροφή είναι τρόπος ζωής. Ως εκ τούτου γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία της, όπως και εκείνους τους παράγοντες οι οποίοι σε συνέργεια παράγουν τα αποτελέσματα που καταγράφονται στις μελέτες. Η καθημερινή εργασία στο χωράφι, η ηρεμία που δημιουργεί η αρμονία της φύσης, η χαρά της παραγωγής είναι στοιχεία ανεκτίμητα και πολλαπλασιαστικά των όποιων κλινικών αποτελεσμάτων. Στοιχεία που ανατρέπονται όμως καθώς η ανασφάλεια κατακυριεύει τον παραγωγό, η αρμονία της φύσης ανατρέπεται από την εμπορευματοποίησή της και η παραγωγή συνοδεύεται βήμα-βήμα από το άγχος του αύριο.

Η μεσογειακή διατροφή για άλλους είναι επαγγελματική ιδέα και για άλλους διατροφικός πολιτισμός. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίξουμε τον πολιτισμό μας, πολύ περισσότερο να επιμείνουμε να καταλάβει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινότητα όλων μας. Ο λαϊκός πολιτισμός πρέπει να απαντήσει στον πολιτισμό των ταχυφαγείων που αδίστακτα εκμεταλλεύονται ακόμη και την ακτινοβολία των ερευνών για τη μεσογειακή διατροφή.

Στη λογική του καπιταλιστικού κέρδους οφείλουμε να απαντήσουμε με την αυθεντικότητα του πολιτισμού τον οποίο έχτισαν γενιές και γενιές ανθρώπων που πότισαν με ιδρώτα και αίμα τούτα τα χώματα. Να ξαναχτίσουμε την κοινωνία με τα υλικά της παράδοσης και τις καταχτήσεις της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου. Οφείλουμε να βαδίσουμε στο δρόμο του αυτονόητου που δεν είναι γκουρμέ αλλά μνήμη και δύναμη.

Καλές είναι οι ημερίδες, τα φεστιβάλ και κάθε είδους εκδηλώσεις που ψηλαφούν μεγάλης και πολλαπλής αξίας ζητήματα όπως αυτό ,που πραγματευόμαστε σήμερα. Το ζήτημα όμως δεν είναι να πεισθούμε μεταξύ μας για αυτό που γνωρίζουμε αλλά να διαχυθεί η γνώση στη χώρα και πολύ ευρύτερα έτσι ώστε οι πρωτοβουλίες να παράγουν αποτέλεσμα χειροπιαστό για τον παραγωγό.

Η μεσογειακή διατροφή πρέπει να μπει στο σχολείο γιατί εκεί θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Με τρόπους πειστικούς θα πρέπει να παιδιά να εκπαιδευτούν και διατροφικά. Πρέπει να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι από το οποίο εκτοπίστηκε ο διατροφικός πολιτισμός μας για τους πιο διαφορετικούς τρόπους. Πρέπει να μπει στα καταστήματα εστίασης δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γευτεί τη διαφορά του "μουζάκα" από το άρωμα και τη γεύση της αυθεντικότητας.

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς μέτρα και την συμμετοχή όλων. Δεν νοείται μεσογειακή διατροφή χωρίς την υποχρεωτική χρήση έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης, χωρίς σήμα ποιότητας χωρίς μέτρα τα οποία σε τελευταία ανάλυση θα προστατεύουν τα τοπικά προϊόντα σε πείσμα της εμπορευματοποίησης. Για αυτό κε Υπουργέ οφείλετε να συνεργαστείτε με την Ιταλία Ισπανία και Πορτογαλία και να απαιτήσετε να επανέλθει η διάταξη του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. η όποια ανακλήθηκε κατά απαίτηση των Γερμανών και λοιπών Κεντρο-Ευρωπαίων για υποχρεωτική χρήση φιάλης μιας χρήσης για το ελαιόλαδο στα καταστήματα εστίασης παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα ώστε η εμφιάλωση αυτή να γίνεται από τους συνεταιρισμούς ώστε η προστιθέμενη αξία να ενισχύει το εισόδημα του αγρότη και όχι τις εταιρείες.

Όλα αυτά προϋποθέτουν... παραγωγή. Και αυτή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κίνητρα, πολύ περισσότερα με αντικίνητρα. Οι αλλαγές στην ΚΑΠ μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές και για την μεσογειακή διατροφή αν δεν φροντίσει το υπουργείο να καθιερωθούν ως περιφέρειες με βάση το προϊόν αυτές που παράγουν ελαιόλαδο και σταφίδα διότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν για την νέα ΚΑΠ αν δεν πάρει μέτρα το Υπουργείο θα επιφέρουν δραματική μείωση στο εισόδημα παραγωγών ελαιολάδου και σταφίδας γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τουλάχιστον την σταφίδα να αποτελέσει μουσειακό είδος.

Κε Υπουργέ στα λόγια όλα είναι ιδανικά. Την πράξη περιμένουμε αλλά δεν την βλέπουμε.

To Γραφείο Τύπου