Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/07/2013

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στην Ελευθεροτυπία και στον δημοσιογράφο Σπύρο Κάραλη (Μέρος 2ο)

-Σχετικά με την κυβέρνηση της Αριστεράς την οποία επικαλείσθε κάθε φορά που τίθεται η ερώτηση «πως θα  αποκτήσετε κυβερνητική πλειοψηφία». Στις τωρινές συνθήκες, όμως, φαίνεται σχεδόν ανέφικτη η πολιτική των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη, κυρίως, την άρνηση του ΚΚΕ, αλλά και άλλων, μικρότερων, αριστερών δυνάμεων. Πως θα γίνει πραγματικότητα η κυβέρνηση της Αριστεράς;

Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη για ενότητας της αριστεράς όχι μόνο για λόγους κοινοβουλευτικής αριθμητικής. Από εκεί και πέρα, είναι φανερό πως στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα χρειάζεται να υπάρξει η ευρύτατη δυνατή πατριωτική, δημοκρατική συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα ανορθωτικό πρόγραμμα απαλλαγής από το Μνημόνιο και ένα σχέδιο κοινωνικής σωτηρίας. Κάποιοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν.

Εμείς συνεχίζουμε για τη μεγάλη ανατροπή και η κοινωνία το εκτιμά. Θεωρούμε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάνει τη μεγάλη ανατροπή, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα και νέες αντιλήψεις. Αν η κοινωνία θέλει αυτήν την ενότητα, κανείς δεν θα αντέξει να πάει ενάντια σε αυτό το ρεύμα.  

-Σε αυτόν τον συμμαχικό άξονα συμπεριλαμβάνονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ, θα βλέπατε το κόμμα των πρώην συντρόφων σας να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση της Αριστεράς;

Εμείς πρωτίστως απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και του ζητάμε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική και πολιτική ισχυροποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δίκη του δύναμη, η δύναμη της χώρας στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Από εκεί και πέρα, έχουμε δηλώσει εκ των προτέρων ότι στην προσπάθεια αυτή θα δεχτούμε και θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη και συνεργασία. Δεν έχουμε στόχο να παρέμβουμε στα εσωτερικά άλλων πολιτικών δυνάμεων, ειδικά όταν ακόμα βρίσκονται μπλεγμένες μέσα σε σοβαρότατες εσωτερικές πολιτικές αντιφάσεις. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο πατριωτικό δημοκρατικό προσκλητήριο που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία από τη βαρβαρότητα και την ανάκτηση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Και αυτό το προσκλητήριο απευθύνεται σε  όλους όσους με ειλικρίνεια και συνέπεια υπερασπίζονται τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. 

-Σχετικά με την κεντροαριστερά. Θεωρείτε ότι υπάρχει σήμερα κεντροαριστερά και ποιες δυνάμεις την αποτελούν; Και εάν αυτές οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς μπορούν να εκφραστούν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι κεντροαριστεροί πολίτες είδαν τον όρο Κεντροαριστερά να χρησιμοποιείται για να υπηρετηθούν πολιτικές που συσσώρευσαν προβλήματα και χρέη στο δημόσιο και στους ιδιώτες. Ως εκ τούτου, αυτός ο όρος ποδοπατήθηκε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση εκφράζει πλέον τις προσδοκίες μεγάλης μερίδας πολιτών που στο παρελθόν δεν κατέτασσαν τους εαυτούς τους στην παραδοσιακή αριστερά. Με όλους αυτούς συμπορευόμαστε ήδη σε μια πολιτική απαλλαγής από το Μνημόνιο και εξόδου από την κρίση.

-Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά αντέχει και σε αρκετές προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι παράδοξο, εν μέσω αυτής της κρίσης που καθημερινά αγγίζει νέα τμήματα της κοινωνίας, η κυβερνώσα παράταξη  να διατηρεί σε γενικές γραμμές τη δύναμη της;  Μήπως, τελικά η κοινωνία πείθεται από την «ιστορία επιτυχίας» του κ. Σαμαρά;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα καθαρό διπολισμό και ταυτόχρονα μια καθολική διαφωνία με την πολιτική που εφαρμόζεται. Αυτή τη διαφωνία θα την εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις κάλπες οι οποίες δεν θα αργήσουν.

Σας θυμίζω ότι λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά γύρω στο 7%. Τώρα δημιουργούνται νέα δεδομένα. Η αποτυχία του προγράμματος έχει σχεδόν ανοιχτά ομολογηθεί, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση πιέζεται για νέα μέτρα. Η μεγάλη ιστορική ανατροπή είναι στο χέρι του ελληνικού λαού και δεν σταματάμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε γι' αυτό.  

-Ο  ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκτόξευση των ποσοστών του το 2012, σήμερα, ένα χρόνο μετά, διατηρεί μεν τα υψηλά ποσοστά, αλλά παρουσιάζει στασιμότητα. Που οφείλεται αυτό; Μήπως οι πολίτες δεν πείθονται από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος σας; Ή,  μήπως, είναι αλλού η εξήγηση, πιθανόν σε κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία;

Δεν θα έλεγα «στασιμότητα» το να μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πρόθεση ψήφου γύρω στο 20% και εκτίμηση κοντά στο 30%, όταν πρόπερσι τέτοιον καιρό μας έδειχναν κάτω από 5%. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Οι δημοσκοπήσεις είναι πάντα ενδεικτικές και είναι τεράστιο το κομμάτι του κόσμου που αρνείται να απαντήσει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πιστέψει η κοινωνία ότι μπορεί να απαλλαγεί από το Μνημόνιο, να υπάρξει νέο κύμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας, να εκδηλωθεί ανοιχτά ο κόσμος.

Συντηρούν τεχνητά ένα κλίμα παθητικότητας και φόβου, το οποίο, όμως, όπως έδειξε η εμπειρία της ΕΡΤ, σαρώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η ασφαλέστερη δημοσκόπηση είναι ο κόσμος, που εκδηλώνει ανοιχτά την θέλησή του να αγωνιστεί για ζωή και αξιοπρέπεια. Σε αυτό συμβάλλει και η συγκρότηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, πάνω στο οποίο έχουμε δουλέψει συστηματικά από την πρώτη στιγμή της κρίσης.

-Την Τετάρτη αρχίζουν οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι προσδοκάτε με δεδομένες τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του κόμματος σας, στα οργανωτικά, αλλά και στις πολιτικές θέσεις;

Διαφορετικές απόψεις πάντα θα υπάρχουν και είναι καλό να υπάρχουν. Δεν μας φοβίζουν οι διαφορετικές απόψεις. Αντίθετα, σε ένα δημοκρατικό κόμμα, τις θεωρούμε πλούτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το μεγάλο βήμα. Μετασχηματίζεται από συμμαχικό σχήμα συνιστωσών σε ενιαίο φορέα των μελών του. Σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό, μαζικό κόμμα της Αριστεράς, με πρόταση εξουσίας. Ένα κόμμα δημοκρατικό, πολυτασικό, με ξεκάθαρα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Ένα κόμμα με στόχο την ιστορική ανατροπή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεν φοβόμαστε, λοιπόν, την ουσιαστική και σε βάθος πολιτική συζήτηση και επομένως δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες και την διαφορετική άποψη. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, ξέρουμε να συνθέτουμε, ξέρουμε να προχωράμε με δημοκρατικό τρόπο και έτσι ενισχύουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βγει από το Συνέδριο, θα είναι το κόμμα που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

-Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι συνιστώσες, που τώρα αντιδρούν στην αυτοδιάλυσή τους, εμμείνουν και μετά την απόφαση του Συνεδρίου και αρνηθούν την αυτοδιάλυση. Θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και πως;

Η πορεία για την μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, δεν αποτελεί υπόθεση κλειστών ιερατείων ή συμφωνιών γύρω από στρογγυλά τραπέζια. Είναι πορεία συμφωνημένη και εγκεκριμένη από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία μετάβασης έχει συζητηθεί σε ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο στις οργανώσεις μας και θα τεθεί και υπό την έγκριση του Συνεδρίου.

Είμαι βέβαιος πως όλοι θα προσέλθουμε με διάθεση συντροφικότητας, σύνθεσης, αλλά και απεριόριστου σεβασμού στην άποψη των συνέδρων, δηλαδή της βάσης του κόμματος, και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του Συνεδρίου