Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/09/1999

Δήλωση του Λεωνίδα Μ. Κύρκου

Η πρόταση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή. Υπό το βάρος της, αυτή την ώρα η σκέψη μου στρέφεται στον Ηλία Ηλιού, τον δάσκαλο της Δημοκρατίας, της ανανέωσης της Αριστεράς, του πολιτικού ήθους και του πολιτισμού.

Θεωρώ την πρόταση του ΣΥΝ, πολιτική πράξη μεγάλης τόλμης, ανατρεπτικού χαρακτήρα και ρήξης με το κατεστημένο και τις πάγιες νοοτροπίες του. Επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, τον άλλο κόσμο, τους απλούς ανθρώπους, πέραν από ιδεολογικά σύνορα, που η εξουσία τους απωθεί στην γωνία και αποφασίζει γι αυτούς. Και κατά τούτο στο συμβολικό επίπεδο, είναι μια μικρή επανάσταση.

Το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τιμώ και νομίζω πως με περιβάλλει και εκείνος με την φιλία του. Είναι όμως καιρός να τεθεί τέρμα σε οποιεσδήποτε διακρίσεις και να ανοίξει μια νέα σελίδα στην συγκρότηση του πολιτικού σκηνικού.

Ελπίζω να μην αποδώσει κανείς την πρόταση σε μικροκομματικούς υπολογισμούς και σε προσωπικές μωροφιλοδοξίες. Κλείνει μέσα της μια δυναμική, την δυναμική των πλατιών οριζόντων, με την Αριστερά την ανανέωσης και της διεύρυνσης της Δημοκρατίας στην καρδιά της.

Με αυτήν την έννοια την αποδέχομαι με ευγνωμοσύνη και ταπεινοφροσύνη. Και απευθύνομαι στους ως χτες συναδέλφους μου στη Βουλή και στην ευρύτερη κοινή γνώμη, στα κόμματα αδιακρίτως και στους πολίτες του ευρύτερου φάσματος, να την στηρίξουν.

Λυπούμαι πολύ για τον υβριστικό τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε στην Θεσσαλονίκη την πρόταση του ΣΥΝ. Ο κ. Σημίτης έχασε όχι μόνο την ψυχραιμία του αλλά και το ήθος του.

Αλήθεια όμως ποιος με όλη την πολιτική του και την μακρόχρονη διαχείριση της εξουσίας ανταποκρίνεται όχι σε «μικροκομματικές σκοπιμότητες της Δεξιάς» αλλά στην μέγιστη επιδίωξή της να διατηρήσει το Κεφάλαιο, τον έλεγχο της ελληνικής κοινωνίας, διευκολύνοντας να ξανάρθει τελικά και η ίδια η Δεξιά στην εξουσία;

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου