Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/04/2005

Αναποτελεσματική η λειτουργία του ΕΦΕΤ

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του Συνασπισμου

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα και τον ρόλο του ΕΦΕΤ, αναφέρει τα εξής:

Ανοχύρωτη παραμένει η χώρα στον τομέα της ποιότητας, της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων. Τα διατροφικά σκάνδαλα, είτε είναι εισαγόμενα είτε ελληνικής πατέντας, τροφοδοτούν την ανασφάλεια και αποδεικνύουν ότι ούτε οι θεσμοί ούτε οι μηχανισμοί και υπηρεσίες είναι έτοιμες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία μας από την προσθήκη συντηρητικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών, από αλλοιώσεις κατά τη φύλαξη και μεταφορά, από πλημμελείς έλεγχους, από την αποσιώπηση επιβαρυντικών στοιχείων, από την κακή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποδείχτηκαν ανίκανες να οργανώσουν ένα πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των τροφίμων. Υπακούοντας συχνά στα συμφέροντα και την ασυδοσία των μεγάλων εταιρειών, που κατά βάση ελέγχουν την αγορά των τροφίμων, υποβαθμίζουν συστηματικά τους αναγκαίους ελέγχους σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή. Έτσι, γινόμαστε κατά καιρούς μάρτυρες διατροφικών σκανδάλων τα οποία μας υποχρεώνουν να διατυπώσουμε για μια ακόμη φορά το ερώτημα: Ξέρουμε τι τρώμε; Ποιος επιτέλους θα μας προφυλάξει από τους καθημερινούς κινδύνους που απειλούν την υγεία μας;

Η παραίτηση του Προέδρου και του Δ/ντη του ΕΦΕΤ δεν αποτελεί απάντηση στα ερωτήματα, απλά εκτονώνει προσωρινά την κατάσταση και προσπαθεί να θέσει στο απυρόβλητο τον Υπουργό και την Κυβέρνηση για τις ευθύνες που έχουν. Είναι καιρός να επανεξεταστεί άμεσα, ο τρόπος διάρθρωσης, λειτουργίας και στελέχωσης του ΕΦΕΤ, ώστε να συμπεριλάβει όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τον έλεγχο και την ασφάλεια των τροφίμων, διαρθρωμένες έως το επίπεδο Νομού. Να εξετασθεί η υπαγωγή του στο αρμοδιότερο για τέτοια θέματα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης για φυτικά και ζωικά τρόφιμα, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ζωοτροφές κλπ, να είναι αποτελεσματικοί.

Και θα πρέπει να στηριχθεί και να προωθηθεί η ποιοτική γεωργία, σε όλους τους τύπους παραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιολογική και την ολοκληρωμένης διαχείρισης, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση τόσο για την επιβίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής όσο και για την προστασία του καταναλωτή.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής