Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/09/1999

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρωθυπουργό

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλουμε τον Πρωθυπουργό με θέμα τα προβλήματα πουδημιουργήθηκαν από τους σεισμούς.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.
Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Συζήτησα με τον κύριο Πρωθυπουργό τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν με τους σεισμούς. Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη καταστροφή και αυτή η καταστροφή δεν πρέπει να γίνει αφορμή για μικροκομματικές αντιδικίες ούτε για πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Μετά την ενημέρωση που μου έκανε ο κύριος Πρωθυπουργός του ανέπτυξα προτάσεις και απόψεις του ΣΥΝ σε τρεις τομείς.

Ο πρώτος τομέας είναι τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των συνεπειών. Τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή μπορούν και πρέπει να γίνουν πιο γενναία. Να μην στηριχτούν σε παγωμένες τιμές του 1981, αλλά να αποφασιστούν με κριτήρια τις πραγματικές ανάγκες, το πραγματικό κόστος, τις σημερινές συνθήκες.

Ο δεύτερος τομέας είναι ο τομέας του ελέγχου, της διαφάνειας των ευθυνών. Πρέπει να γίνουν επιλογές θεσμικές και πολιτικές οι οποίες να εξασφαλίσουν υψηλότερο συντελεστή ασφάλειας της κοινωνίας. Γιατί δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτά τα οποία έγιναν στο Αίγιο και σε άλλες περιοχές. Όταν θα απομακρυνθούν οι κάμερες από τα συντρίμμια να μην ξεχαστούν όλα εκείνα τα οποία έγιναν, οι αιτίες τους, οι υπεύθυνοι και οι ευθύνες τους.

Ο τρίτος τομέας είναι τα αναγκαία μέτρα για μια ευρύτερη αντισεισμική θωράκιση της χώρας, για μια εκτεταμένη ενημέρωση και αντισεισμική αγωγή. Η Ελλάδα εμφανίζει μια έντονη σεισμικότητα και βρίσκεται σε περίοδο παρατεταμένης σεισμικής διέγερσης. Πρέπει να εξασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την πολιτική, κοινωνική και θεσμική ετοιμότητα για προβλήματα τα οποία φάνηκαν σήμερα.

Ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια χρόνια και μεγάλα προβλήματα. Έφερε αδυναμίες και ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής. Της Δημοτικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ανέδειξε και προβλήματα που σχετίζονται με την συλλογικότερη νοοτροπία μας ως κοινωνίας. Είναι αναγκαίο λοιπόν συνολικά με αφορμή το σεισμό να ασχοληθούμε με τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα της πολιτείας, της κοινωνίας, της χώρας.

Έδωσα στον κύριο Πρωθυπουργό ένα σημείωμα με συγκεκριμένες προτάσεις. Αναλυτικά θα τις παρουσιάσω τη Δευτέρα σε Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ, προκειμένου όλοι να συμβάλουμε δημιουργικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην οργάνωση σύγχρονης κι αποτελεσματικής αντισεισμικής πολιτικής.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε πιστεύετε ότι ο σεισμός μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις με την έννοια ότι η χώρα εισέρχεται σε μια πιο δύσκολη περίοδο;

Ν.Κωνσταντόπουλους: Όπως δεν πρέπει να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση έτσι δεν πρέπει να γίνεται από καμιά πλευρά και ένταξη των σεισμών σε μικροκομματικές τακτικές. Χρειάζεται να κάνουμε όλοι σοβαρές και υπεύθυνες επιλογές. Και βεβαίως η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη.
Επιβάλλεται, πάντως, αυτά που λέμε όλοι ως κοινή διαπίστωση να τα αξιοποιήσουμε και να τα υλοποιήσουμε προκειμένου να προωθήσουμε πολιτικές και θεσμικές ρυθμίσεις. Σε μια περίοδο όπως αυτή δεν είναι δυνατό να προωθούνται νομοσχέδια για πολεοδόμηση ελεύθερων χώρων και στρατοπέδων. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει κανένα σύστημα ελέγχου και οργάνωσης της ιδιωτικής οικοδομής. Επίσης, δεν είναι δυνατό να προχωρούν έργα μεγάλα σε επίπεδο εθνικού ή περιφερειακού σχεδιασμού, χωρίς αντίστοιχες μικροζωνικές έρευνες που θα συνδυάζουν τον γεωλόγο, τον σεισμολόγο, τον γεωτεχνικό, τον εδαφομηχανικό και τον μηχανικό κατασκευών.

To Γραφείο Τύπου