Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/09/1999

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα

Με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Αλή Τουϊγκάν συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Στη συνάντηση, που έγινε μετά από επιθυμία του Τούρκου Πρέσβη, παρέστησαν και οι Νίκος Μπίστης και Πάνος Τριγάζης υπεύθυνοι εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων του ΣΥΝ.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας ανταπέδωσε την επίσκεψη φιλίας και συμπαράστασης που είχε κάνει στην πρεσβεία του στην Αθήνα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά από τον πρώτο καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Εξέφρασε τη βαθειά λύπη του και την συμπαράστασή του για τα θύματα και τις καταστροφές στην Αθήνα από τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και για την χθεσινή αεροπορική τραγωδία, που κόστισε τη ζωή στον Γιάννο Κρανιδιώτη και τα άλλα μέλη της διπλωματικής αποστολής.

Μετά τη συνάντηση, που έγινε σε φιλικό κλίμα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

"Η τραγωδία των σεισμών φέρνει στην επιφάνεια τα πραγματικά προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και ένα γνήσιο δυναμισμό φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Θα τολμούσα να πω ότι μέσα από την ταυτόχρονη τραγωδία οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας συνειδητοποιούν την κοινή τους μοίρα. Εδώ θα βρίσκονται πάντα, γι αυτό και πρέπει όλα τα χάσματα που ανοίγουν οι σεισμοί και οι πολιτικές εντάσεις να γεμίσουν και να γεφυρωθούν από αλληλεγγύη.

Χρέος του πολιτικού κόσμου και στις δύο χώρες είναι να εναρμονιστούν με τα αισθήματα των λαών τους και να εργαστούν με στόχο να καλυτερέψει η κοινή πραγματικότητα της γειτονίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της συνεννόησης και της φιλίας, πάντα με τη ρήτρα ασφάλειας κι αμοιβαίου σεβασμού των διεθνών κανόνων για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, στο κλίμα αντιπαλότητας που κυριαρχεί, δαπανούν εξαιρετικά σημαντικούς πόρους για εξοπλισμούς και σπαταλούν πολύτιμο δυναμικό για στρατιωτικές δαπάνες, με ορατές κοινωνικές και οικονομικές αρνητικές συνέπειες στην πορεία ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις, ώστε αυτή η κατάσταση να ανατραπεί. Είναι η ώρα να υπάρξουν γενναίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υπογραφή ενός συμφώνου μη επιθέσεως, η κατ' αρχήν απόφαση για πάγωμα του εξοπλιστικού ανταγωνισμού, η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών, είναι τα βήματα που μπορούν να γίνουν και να αντιστρέψουν το κλίμα, δημιουργώντας νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην προοπτική αυτή την κύρια ευθύνη την έχουν προφανώς οι δύο κυβερνήσεις.

Ταυτοχρόνως, όμως, το σύνολο των πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών δυνάμεων των δύο χωρών μπορεί και πρέπει να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε το μέλλον της ελληνοτουρκικής γειτονίας να είναι μέλλον συνεννόησης και συνύπαρξης".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου