Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/07/2013

Συνάντηση της Χ. Καφανταρη με φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ – Ελληνική Φύση) είχε σήμερα το πρωί στη Βουλή η Χαρά Καφαντάρη. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου περιέγραψαν στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μετά και την ψήφιση του Ν. 4109/2013 σχετικά με την κατάργηση ή συγχώνευσή τους, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση της σημαντικής αποστολής τους.

Μετά το τέλος της συζήτησης-ενημέρωσης η Χ. Καφαντάρη δήλωσε: "Οι ΦΔΠΠ επιτελούν ένα σημαντικό έργο προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν -πολλές φορές- εμπόδιο στα σχέδια εκποίησης του φυσικού πλούτου με διαδικασίες fast track, στο πλαίσιο εφαρμογής της μνημονιακής ανάπτυξης της δικομματικής συγκυβέρνησης. Η παύση πληρωμών από τον Απρίλιο έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Φορέων, ο δε ορισμός τους ως υπεύθυνων-διαχειριστών των έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ ξεπερνά κάθε έννοια ορθής διοίκησης και δεοντολογίας (ελεγχόμενος και ελεγκτής είναι το ίδιο πρόσωπο) και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει αρρυθμίες.

Όπως είναι γνωστό, μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ και για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι η προστασία της βιοποικιλότητας. Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε έγκαιρα επισημάνει, καθώς και με πρόσφατη ερώτησή μας, τα πενιχρά μέσα και τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΦΔ από την υποχρηματοδότηση και την αδιαφορία. Η κυβέρνηση, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τις Προστατευόμενες Περιοχές και τον φυσικό πλούτο, οφείλει άμεσα να δώσει λύσεις, προκειμένου οι Φορείς Διαχείρισης να συνεχίσουν να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους"

To Γραφείο Τύπου