Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/07/2013

Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Θήρας: Να πάρουμε το νοσοκομείο στα χέρια μας. Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη

Δίπλα στους κατοίκους και σε ανοιχτό διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Σαντορίνης, βρέθηκε για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας τον αγώνα του Θηραϊκού λαού για την άμεση έναρξη λειτουργίας του νεόδμητου νοσοκομειακού συγκροτήματος του νησιού ως δημόσιο νοσοκομείο που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.

Τη λύση θα την επιβάλουν οι ίδιοι οι πολίτες με την αγωνιστική διεκδίκηση του στόχου τους. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε και να συμπαρασταθούμε, όχι για να υποκαταστήσουμε  τη βούληση και τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, ανέφερε ο Γιάννης Μπασκόζος, μέλος της  τετραμελούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, που με επικεφαλής τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο και 2 νομικούς του κόμματος, έδωσαν χθες το απόγευμα συνέντευξη τύπου για το θέμα αυτό στη Σαντορίνη.

Σύσσωμη η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου, καθώς όπως επισήμανε ο Γιάννης Μπασκόζος, οι κοινωνικές νοσοκομειακές ανάγκες δεν μπορούν να συνυπάρχουν με κερδοσκοπία αφού η υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος.

Αποκλείοντας τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (με τη μορφή ΣΔΙΤ) ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπασκόζος αναφέρθηκε στην αντίστοιχη πολιτική που εφάρμοσε τη δεκαετία του ʽ80 η Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία και η οποία απέτυχε πανηγυρικά, αφού η σύμπραξη αυτή όχι μόνο κόστισε ακριβότερα στο δημόσιο, αλλά υποβάθμισε δραματικά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βρεθεί εφικτή λύση, ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι το νοσοκομείο μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του με συγχρηματοδότηση από το Δήμο Θήρας σε συνδυασμό με τη συνδρομή του Κέντρου Υγείας στο νησί, το οποίο θα στελεχώσει σε πρώτη φάση υγειονομικά και διοικητικά το δημόσιο νοσοκομείο. Πρόσθεσε επίσης ότι κατʼ αρχήν πρέπει να λειτουργήσουν 5 βασικά τμήματα όπως, επειγόντων περιστατικών, μικροβιολογικά εργαστήρια, καρδιοαναπνευστική μονάδα, τμήμα τεχνητού νεφρού, καθώς και εντατική μονάδα θεραπείας.

Η παραχώρηση σε ιδιώτη ενός νοσοκομείου (κόστους 14 εκατομμυρίων ευρώ) που χτίστηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, δεν είναι σε καμία περίπτωση σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως θέλει να το παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά νομικό παράδοξο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία στην ιδιωτική κερδοσκοπία, επισήμανε ο  Άρης Κωνσταντάκης, νομικός.

Λύσεις υπάρχουν, είναι θέμα πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης για το αν θα λειτουργήσει δημόσια το νοσοκομείο στο νησί, συμπλήρωσε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Οι δύο νομικοί, μέλη της Γραμματείας Οργάνωσης Δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι το προσωπικό του νοσοκομείου πρέπει να εργάζεται με σταθερές εργασιακές σχέσεις του δημόσιου τομέα και οι γιατροί να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κλείνοντας οι ομιλητές στάθηκαν και στο γεγονός ότι ο ειδικός τουριστικός χαρακτήρας του νησιού και η δυνατότητα πρόσθετων σταθερών εσόδων από την τουριστική κίνηση, μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη, στελέχωση, εξοπλισμό και ποιοτική λειτουργία του νοσοκομείου. Κατʼ επέκταση η ύπαρξη και λειτουργία ενός αναβαθμισμένου νοσοκομείου  θα συνεισφέρει με τη σειρά της στην ανάπτυξη και τη διεθνή εικόνα του νησιού.

Σε  κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε η τετραμελής αντιπροσωπεία, όχι μόνο ως αντιπολίτευση αλλά και ως μελλοντική κυβέρνηση του τόπου θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας ως κοινωνικό αγαθό και ιδιαίτερα την παροχή δωρεάν υγειονομικών υπηρεσιών στους ανασφάλιστους και στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Σαντορίνη 24 Ιουλίου 2013