Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/09/1999

Δήλωση του Ευρωβουλευτή Αλ.Αλαβάνου-Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΕ Η COMMISSION ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Ερώτηση προς την Commission κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος με την οποία ζητά από την Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφασή της για την κατανομή των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη περιόδου 2000-2006, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα λάβει μόνο το 3% των συνολικών πόρων που θα διατεθούν.

Για το θέμα της κατανομής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε:

"Πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα ελάμβανε το 14% των συνολικών πόρων που θα διατεθούν για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2000-20006 βρίσκεται το 3% που τελικά κατένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσό αυτό είναι εντελώς ανεπαρκές για την στήριξη των προγραμμάτων της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών, της εξισωτικής αποζημίωσης στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα, βιολογική γεωργία, δασώσεις αγρών. Την ίδια στιγμή, χώρες με πολύ μικρό ποσοστό αγροτικού πληθυσμού και μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες απορροφούν και το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων που δίνονται στα πλαίσια των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς για τα αγροτικά προϊόντα, φιγουράρουν στον πίνακα κατανομής των κονδυλίων με ποσοστά όπως 17,5% για τη Γαλλία, 16,1% για τη Γερμανία, 9,7% για την Αυστρία, 6,7% για την Ιρλανδία. Ακόμη και μεταξύ των χωρών του Ταμείου Συνοχής η Ελλάδα παίρνει το μικρότερο ποσοστό παρότι διαθέτει τον μεγαλύτερο αγροτικό τομέα, με μικρές, οικογενειακού τύπου εκμεταλλεύσεις, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Για άλλη μια φορά η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία να υποστηρίξει την γεωργία της. Η μετάθεση των ευθυνών στην "γραφειοκρατία" των Βρυξελλών είναι προφανές ότι αποβλέπει στο να αποκρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης. Το κόστος όμως και από την μη αξιοποίηση των πόρων τα προηγούμενα χρόνια και από την μειωμένη συμμετοχή της Ελλάδας στα νέα κονδύλια, θα το πληρώσουν οι αγρότες μας, οι οποίοι πολύ σύντομα βλέπουν τις προεκλογικές εξαγγελίες για αύξηση των πρόωρων αγροτικών συντάξεων και των άλλων διαρθρωτικών δράσεων να διαψεύδονται από την πραγματικότητα".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου