Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/07/2013

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» και συγκεκριμένα για το άρθρο 16 που καταργεί την Κυριακή Αργία

«Θα μιλήσω μόνο για το άρθρο 16, που έτσι κι αλλιώς θεωρώ ότι είναι ο πυρήνας αυτού του νομοσχεδίου.

Με αυτό το άρθρο καταργείτε την «Κυριακή αργία» στο εμπόριο. Γιατί, κύριε Υπουργέ και γιατί, κύριοι της Κυβέρνησης; Τους εργαζόμενους στο εμπόριο τους σκεφτήκατε; Δεν είναι άνθρωποι; Δεν έχουν οικογένειες να ειδωθούν όλοι μαζί και να φάνε όλοι μαζί σε ένα κοινό τραπέζι την Κυριακή μεσημέρι; Δεν έχουν ανάγκες για φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων; Δεν έχουν ανάγκη ξεκούρασης; Δεν έχουν κοινωνικές υποχρεώσεις; Δεν δικαιούνται καθόλου ελεύθερο χρόνο; Γιατί τους διαλύετε με αυτή τη ρύθμιση την προσωπική, την οικογενειακή και την κοινωνική τους ζωή; Γιατί τους επιβάλλετε ένα ρυθμό ζωής πολλαπλά εξαρτημένο από τις αποφάσεις ουσιαστικά των εργοδοτών τους;

Γιατί τους μετατρέπετε σε ανθρώπινους διακόπτες που τους ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν, όταν θέλουν οι εργοδότες τους; Γιατί με αυτόν τον τρόπο ανοίγετε την κερκόπορτα για την κατάργηση της Κυριακής-αργίας για όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και των τομέων της οικονομίας;

Μας απαντάτε, κύριε Υπουργέ, ότι το κάνετε για να υπάρξει αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ανάπτυξη στη χώρα, στήριξη του τουρισμού και αύξηση της απασχόλησης. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι έτσι, κύριε Υπουργέ. Δεν θα υπάρξει αύξηση του τζίρου στο εμπόριο, αλλά μετακύλυση του τζίρου από τις καθημερινές προς την Κυριακή και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Οι λεγόμενες και περιβόητες «λευκές νύχτες» στο Δήμο Ιλίου απέδειξαν ότι αυξήθηκε μεν η κατανάλωση αυτή τη βραδιά, τη «λευκή νύχτα» δηλαδή, που ήταν ανοιχτά μέχρι το πρωί τα μαγαζιά, αλλά, όμως, μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση στις προηγούμενες μέρες και στις επόμενες μέρες -στις επόμενες με αναμονή ότι θα έρθει καινούργια «λευκή νύχτα»- και γιʼ αυτό από ό,τι παρατηρήσατε, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν επαναλήφθηκαν «λευκές νύχτες» στο Δήμο Ιλίου με συναπόφαση και του Δημάρχου, αλλά και των φορέων των εμπόρων και των επαγγελματιών.

Επίσης, τη μέρα αυτή, την Κυριακή-αργία που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά στο εμπόριο, θα μειωθεί η κατανάλωση και η κίνηση σε άλλους κλάδους της οικονομίας, στην εστίαση, στα μουσεία, στη διασκέδαση, στο θέατρο, στους κινηματογράφους και όπου αλλού είχαν προγραμματίσει να περάσουν την Κυριακή τους οι λαϊκές οικογένειες, γιατί κυρίως τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα τύπου «Mall» διαθέτουν όλα μαζί αυτά τα πράγματα.

Δεν προσφέρετε, επίσης, κύριε Υπουργέ, τίποτε στον τουρισμό, γιατί ήδη στις τουριστικές περιοχές, όπως σας είπαν και προηγούμενοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες, τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν εδώ και πολλά-πολλά χρόνια νόμιμα τις Κυριακές, και όχι παράνομα όπως είπατε, με αποφάσεις νομαρχών ή άλλων εξουσιοδοτημένων οργάνων.

Επίσης, κατά τη γνώμη μας δεν προσφέρετε τίποτα στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Αντίθετα, με αυτή τη ρύθμιση οδηγείτε ακόμα περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, σε λουκέτο, γιατί λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές αυξημένες για να είναι ανοιχτά τις Κυριακές και αδυνατούν να ανακατατάξουν το προσωπικό τους σε εναλλασσόμενες βάρδιες για να καλύψουν την Κυριακή ή αδυνατούν να πάρουν προσωπικό με μερική απασχόληση ή με ειδικές βάρδιες τα Σαββατοκύριακα. Ανοίγετε, δηλαδή, με αυτό το μέτρο ουσιαστικά τα μαγαζιά την Κυριακή για να κλείσετε, όμως, στην ουσία πολλά από αυτά.

Επομένως, οδηγείτε σε αύξηση της ανεργίας μετά από αυτά τα λουκέτα ή και σε χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, αφού όποιες θέσεις εργασίας απομείνουν θα μετατραπούν από πλήρους απασχόλησης σε ελαστικές και επισφαλείς. Ήδη, αναφέρθηκαν και προηγούμενοι ομιλητές, το 80% των θέσεων εργασίας στο εμπόριο είναι σήμερα με ελαστικές μορφές απασχόλησης και με αυτό το μέτρο της κατάργησης της Κυριακής-αργίας μας οδηγείτε στο 100%.

Λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι καταργείτε στο εμπόριο την Κυριακή-αργία για να διευκολυνθούν οι καταναλωτές, γιατί θα έχουν περισσότερες ώρες στη διάθεσή τους για να ψωνίζουν. Το πρόβλημα, όμως, του ενάμισι εκατομμυρίου ανέργων, των συνταξιούχων, των εργαζομένων δεν είναι ότι τους λείπουν ώρες να ψωνίσουν.

Τους λείπουν, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα αναγκαία χρήματα. Χρόνος υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν σήμερα, γιατί εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών έχασαν τις δουλειές τους και σφαγιάστηκαν και οι μισθοί και οι συντάξεις τους, ενώ με τις φορομπηχτικές πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται, τους παίρνετε και ό,τι απέμεινε από τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να μην απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση, η ύφεση να μεγαλώνει για έκτη χρονιά φέτος και όλος αυτός ο φαύλος κύκλος να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την ανεργία, τη φτώχεια και τη δυστυχία.

Ταυτόχρονα, με την αύξηση της μονοπώλησης της αγοράς και του εμπορίου από μεγάλες εμπορικές και πολυεθνικές αλυσίδες, που θα είναι ως αποτέλεσμα και αυτού του μέτρου, θα έχουμε και νέα οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων λόγω αύξησης των τιμών των προϊόντων, αλλά όχι άμεσα.

     Άμεσα αυτές οι εμπορικές αλυσίδες μπορεί και να μειώσουν τις τιμές τεχνικά για να πάρουν ό,τι πελάτες απομείνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεσοπρόθεσμα, όμως, όταν θα έχουν μονοπωλήσει την αγορά, θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές των προϊόντων και την ακρίβεια.

Επίσης, οδηγείτε σε επιβάρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και κατά συνέπεια του περιβάλλοντος τις μεγάλες πόλεις, αφού η εμπορική κίνηση θα επεκταθεί για περισσότερες ώρες και για περισσότερες ημέρες.

Κύριε Υπουργέ, επικαλείστε για να στηρίξετε τα επιχειρήματά σας μία μελέτη του ΟΟΣΑ που αμφισβητείται, όχι από εμάς, αλλά από υπηρεσίες του ΟΟΣΑ. Αμφισβητείται ακόμα και η ύπαρξή της, ενώ, ταυτόχρονα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας και άλλοι φορείς του κλάδου του εμπορίου επικαλούνται δεκάδες μελέτες σε όλη την Ευρώπη, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στο Λονδίνο αλλά και σε όλη τη Μεγάλη τη Βρετανία, που όχι μόνο αμφισβητούν τη χρησιμότητα του μέτρου της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, αλλά το θεωρούν και επιζήμιο για την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Τα ίδια λέει και η γνώμη της ΟΚΕ, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που δεν φημίζεται για τις φιλεργατικές της θέσεις. Παρόλα αυτά, τα ίδια λέει για το συγκεκριμένο ζήτημα στη με αριθμό 284/6-2-2013 γνώμη της που εκτιμά ότι το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει τη θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα επιδεινώσει τις εργασιακές σχέσεις αλλά και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Κύριε Υπουργέ, όταν συμβαίνουν όλα αυτά, όταν διαφωνούν με το μέτρο της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, όλοι αυτοί οι φορείς του εμπορίου είναι καθαρό ότι το μέτρο το παίρνετε με μία ταξική μονομέρεια. Καταργείτε την κυριακάτικη αργία για να ζημιωθούν όλοι όσοι αναφέραμε προηγουμένως, οι οποίοι αντιδρούν σε αυτό, για να ωφεληθούν οι μεγάλες εγχώριες ή πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα τύπου MALL.

Και μην μας πείτε για το όριο των διακοσίων πενήντα τετραγωνικών μέτρων, γιατί και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εκτιμά ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και θα ανατρέψουν αυτό το μέτρο. Το μέτρο είναι δηλαδή το τυρί, αλλά η φάκα είναι στην προσφυγή που μπορούν να κάνουν. Και θα κάνουν προσφυγή για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ούτε να επιμένετε, κύριε Υπουργέ, στην προαιρετικότητα του μέτρου, διότι με τόσο σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει, ποιος δεν θα ανοίξει το μαγαζί του για να μην κλείσει αύριο;

Επομένως, πάρτε το πίσω αυτό το μέτρο, κύριε Υπουργέ. Πάρτε το πίσω το γρηγορότερο δυνατόν για να μην κάνετε ακόμα πιο φτωχούς, ακόμα πιο άνεργους, ακόμα πιο δυστυχισμένους και τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.»