Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/09/1999

Συνάντηση ΣΥΝ με Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

Πρωτοβουλία τουΣΥΝ για την προώθηση της πρότασης περί αμοιβαίαςκαι ισόρροπης μείωσης των στρατιωτικών δαπανώνκαι των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας:

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και ο Γ.Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Κουκουλόπουλο και το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάντησα τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να τους ενημερώσω για την πρόταση του ΣΥΝ που αναφέρεται στην ανάγκη ισόρροπης και αμοιβαίας μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το κλίμα αλληλεγγύης και προσέγγισης που έχει διαμορφωθεί μέσα από την εμπειρία των κοινών καταστροφών από τους σεισμούς έχει και την πολιτική του σημασία και διάσταση. Πρέπει να επηρεάσει και τις σχέσεις των δύο κρατών και των δύο κυβερνήσεων. Οι λαοί δείχνουν το δρόμο της προσέγγισης και οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταποκριθούν. Χρέος λοιπόν των πολιτικών δυνάμεων είναι να πάρουν πρωτοβουλία και να ενισχύσουν βήματα αμοιβαίας συνεννόησης, πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και με την ρήτρα ασφάλειας και στήριξης του κοινού συμφέροντος.
Η ΚΕΔΚΕ αλλά και αρκετοί Δήμοι έχουν δώσει δείγματα γραφής. Έθεσα υπ' όψιν του Προέδρου και του Προεδρείου την πρόταση του ΣΥΝ. Στη συνέχεια θα συζητήσω αυτή την πρόταση και με άλλους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να προωθήσουμε πρωτοβουλίες και δράσεις στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία και την Ευρώπη. Εκτιμώ ότι είναι μια περίοδος όπου πρέπει πολλά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να αντιμετωπιστούν μ' έναν σχεδιασμό ευρύτερης στρατηγικής και σ' αυτήν την ανάγκη ο παράγοντας της κοινής γνώμης έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στήριξης τολμηρών πρωτοβουλιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΚΕ: Πρώτον, μας αιφνιδίασε ευχάριστα η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ. Από την πλευρά μας θα την μεταφέρουμε και στους συναδέλφους μας της Τουρκίας και πιστεύω με τη σειρά μας θα αιφνιδιάσουμε τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών. Δεν το προεξοφλώ, αλλά θα δουλέψουμε ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση, να στηρίξουμε μια τέτοια πρωτοβουλία που είναι προς το αμοιβαίο όφελος των δύο λαών, είναι προφανές αυτό.
Δεύτερον, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον κ. πρόεδρο που αυτή τη δύσκολη για την Αυτοδιοίκηση ώρα, γιατί έχει διαμορφωθεί ένα νοσηρότατο κλίμα γύρω από την αυτοδιοίκηση που πάει μέχρι και σε περικοπή αρμοδιοτήτων, μας τιμάει ιδιαίτερα και έχει έναν συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτήρα η επίσκεψή του στα γραφεία μας και το ότι επέλεξε απ' όλους τους φορείς να ενημερώσει πρώτα την ΚΕΔΚΕ.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ν' αναφερθώ σ' αυτό που είπε ο κ. πρόεδρος. Ζούμε μια φυσική καταστροφή και αντιμετωπίζουμε έκτακτες ανάγκες αυξημένες. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι διπλή: από τη μια μεριά να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις δυνάμεις που προσφέρει με μια αυθόρμητη και ειλικρινή κίνηση αλληλεγγύης ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Κι από την άλλη, να σχεδιάσει και να συντονίσει με τρόπο συγκεκριμένο «το ποιος κάνει τι, πότε και πώς». Η αδυναμία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει σωστά τις διαθέσιμες δυνάμεις και να συντονίσει αποτελεσματικά τους κρατικούς μηχανισμούς της χώρας, δεν επιτρέπεται να μετατίθεται στους ώμους της κοινωνίας και σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι προβλήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με λογικές πολιτικής εκμετάλλευσης.
Με ανησυχία ακούω κραυγές νεοσυγκεντρωτισμού, οι οποίες αποτελούν θεσμικό και πολιτικό αναχρονισμό, την ώρα που η Ελλάδα φτάνει στον 21ο αιώνα.
Η κυβέρνηση τούτη την ώρα έχει μια συγκεκριμένη ευθύνη. Πρώτον να εξασφαλίσει με ενιαίο και υπεύθυνο τρόπο την σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης. Όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.
Δεύτερον, να σχεδιάσει και να προωθήσει η κυβέρνηση ένα σύγχρονο πλαίσιο αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, με δεδομένο ότι είναι αυξημένη η σεισμικότητα της χώρας.
Τρίτον, να σχεδιάσει ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό πρόγραμμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών από έκτακτες ανάγκες. Γιατί δεν μπορεί να μιλάμε στο 2000 για την ταλαίπωρο του Ξενοκράτη και για τα χαρτιά στα συρτάρια των λεγομένων ΠΣΕΑ. Και, τέλος, να εμπιστευτεί στην Τ.Α. και να της δώσει τη δυνατότητα με αρμοδιότητες και πόρους, στελέχωση και μηχανισμούς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στον αποφασιστικό ρόλο που έχει σε όλο τον κόσμο η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

To Γραφείο Τύπου