Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/09/1999

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρωτοβουλία τουΣΥΝ για την προώθηση της πρότασης περί αμοιβαίαςκαι ισόρροπης μείωσης των στρατιωτικών δαπανώνκαι των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας:

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε:

Για την πρόταση αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Συνασπισμός έχει διατυπώσει την πρόταση για την ανάγκη ισόρροπης και αμοιβαίας μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν τα μεγαλύτερα κονδύλια για εξοπλισμούς, βρίσκονται σε μια αλόγιστη κούρσα στρατιωτικών δαπανών. Ιλιγγιώδη κονδύλια διατίθενται και λείπουν από τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της ισόρροπης ανάπτυξης. Αιμορραγούν και οι οικονομίες και οι κοινωνίες των δύο χωρών. Οι σεισμοί διαμόρφωσαν μεταξύ των δύο λαών ένα κλίμα αλληλεγγύης και αμοιβαίας συμπαράστασης. Έφεραν πιο κοντά την ανθρώπινη πλευρά της ζωής μας και επιβάλλεται αυτό το κλίμα της κοινής γνώμης να φτάσει μέχρι και τις κυβερνήσεις. Είναι περίοδος ώριμη για να τεθεί το θέμα της αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των στρατιωτικών δαπανών, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και με την ρήτρα της αμοιβαιότητας και της ασφάλειας. Την πρότασή του αυτή ο ΣΥΝ την απευθύνει σε όλους τους κοινωνικούς φορείς. Σήμερα με την συνάντηση την έθεσα υπ’ όψιν στη σύνοδο των πρυτάνεων, στον κ. Δημόπουλο, στους άλλους πρυτάνεις και το γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου και σε άλλους κοινωνικούς φορείς. Επίσης την απευθύνει και σε φορείς αντίστοιχους και ομόλογους της Τουρκίας και των άλλων χωρών της Ευρώπης. Και ήδη είναι θετικό το γεγονός ότι συναντάει ευρύτερη αναγνώριση και στήριξη.

Θέλω να ευχαριστήσω και τον κύριο Πρύτανη και τους κυρίους Αντιπρυτάνεις και τον κ. Γενικό Γραμματέα για τον άμεσο και ειλικρινή τρόπο με τον οποίον συμμερίζονται αυτόν τον προβληματισμό της πρότασης του ΣΥΝ και έχουν πάρει πρωτοβουλίες, όπως αυτή της κοινής συνόδου της 15ης Οκτωβρίου, όπου θα τεθούν όλα αυτά τα θέματα.

Για τους σεισμούς

Με αφορμή τον θόρυβο που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί και οι φυσικές καταστροφές, επιβάλλεται να επισημάνω ότι ευθύνη της πολιτείας, ευθύνη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τρία συγκεκριμένα πράγματα: Πρώτον, να αξιοποιήσει την παραγόμενη επιστημονική γνώση, έτσι ώστε η επιστημονική γνώση που παράγεται από τα αντίστοιχα Ινστιτούτα, τα δύο της Θεσσαλονίκης, τα δύο της Αθήνας και της Πάτρας, να μεταφραστεί σε πολιτικές επιλογές, που θα θωρακίσουν και θα προστατεύσουν την χώρα. Γιατί είναι ανάγκη πια ολόκληρη η αντισεισμική πολιτική να περάσει σε ανώτερη κλίμακα προϋποθέσεων και όρων αντισεισμικής προστασίας.

Το δεύτερο το οποίο πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει είναι η υπεύθυνη και ενιαία ενημέρωση του λαού για ζητήματα που έχουν κοινωνικές επιπτώσεις. Πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος φορέας ενημέρωσης της κοινής γνώμης για ζητήματα που έχουν κοινωνικές συνέπειες. Η επιστημονική έρευνα είναι ελεύθερη, η επιστημονική γνώμη είναι πάντα ελεύθερη, δεν υπάρχει κανένας πειθαναγκασμός ούτε περιορισμός, επιβάλλεται όμως την ενημέρωση του λαού για ζητήματα με κοινωνικές συνέπειες με υπεύθυνο τρόπο να την εξασφαλίζει η κυβέρνηση. Το τρίτο θέμα στο οποίο η ίδια η κυβέρνηση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά, ενισχύοντας την πρωτοβουλία του κ. Πρύτανη είναι ότι μεταξύ των επιστημόνων είναι να υπάρξει κώδικας δεοντολογίας. Η επιστημονική ευθύνη δεν σημαίνει προσωποποιημένες συμπεριφορές. Η επιστημονική ευθύνη καταξιώνεται με ηθικό και κοινωνικό κριτήριο, ως ευθύνη ελευθερίας αλλά και κοινωνικής δέσμευσης. Είναι ελεύθερος ο επιστήμονας να ερευνά και να σκέπτεται, αλλά η επιστημονική έρευνα έχει ένα πεδίο αναφοράς, το κοινωνικό όφελος και στο κοινωνικό πεδίο δικαιώνεται. Με αυτή την έννοια λοιπόν επιβάλλεται κι αυτός ο κώδικας δεοντολογίας γι αυτά τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη ζωή μας έτσι ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση μεταξύ επιστήμης και κομπογιαννιτισμού, να μην δημιουργείται σύγχυση μεταξύ υπεύθυνης, συστηματικής επιστημονικής έρευνας και διαδικασιών οι οποίες περισσότερο κυνηγάνε τις εντυπώσεις και λιγότερο την προώθηση της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου