Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/07/2013

Ερώτηση Κ.Δερμιτζάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το κλείσιμο της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ιεράπετρας δεν εφημερεύει από τις 18/7/2013 μέχρι το τέλος του μήνα λόγω έλλειψης παθολόγου. Η ίδια κατάσταση θα υπάρξει και τους επόμενους μήνες δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Αν και η Παθολογική είναι μία από τις τέσσερεις βασικές κλινικές του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου έχουν προβλεφθεί μόνο δύο θέσεις παθολόγων, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα εφημερίων να καλύπτεται μέχρι σήμερα με επικουρικό ιατρό.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε εξαιτίας της επικείμενης συνταξιοδότησης του ενός παθολόγου από τους δύο που κατέχουν οργανική θέση, με αποτέλεσμα να μπορούν να καλυφθούν μόνο οι 17 ημέρες εφημερίας το μήνα. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πολλαπλές τόσο στην περιοχή της Ιεράπετρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λασιθίου.

•    Δεν εξυπηρετούνται επείγοντα παθολογικά περιστατικά από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας και μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου προκαλώντας τους περαιτέρω επιβάρυνση και κίνδυνο στην υγεία των ασθενών.

•    Οι νοσηλευόμενοι στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας αναγκάζονται ή να μεταφερθούν στα άλλα νοσοκομεία ή οικειοθελώς στα σπίτια τους χωρίς να έχουν αναρρώσει πλήρως.

•    Η εφημερία των υπολοίπων κλινικών του Νοσοκομείου (καρδιολογική, χειρουργική) καθίσταται επισφαλής λόγω της έλλειψης της κρίσιμης ειδικότητας του παθολόγου.

•    Το ήδη υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ επιβαρύνεται με μεταφορές περιστατικών σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις και με διακομιδές μεταξύ Νοσοκομείων με συνέπεια να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

•    Δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας τόσο στους κατοίκους όσο και στους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής για τη κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών τους, με σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.

•    Επηρεάζονται οι δείκτες πληρότητας του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα, ενώ είναι καθοριστική η σημασία του για την περιοχή, να εμφανίζεται ως μειωμένης χρησιμότητας.

Σε συνδυασμό με τα προβλήματα της μειωμένης χρηματοδότησης, των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό και της ανασφάλειας του προσωπικού από τις συνεχείς ανακοινώσεις για απολύσεις, μεταθέσεις και μετατάξεις οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής της Ιεράπετρας διαμορφώνουν πλέον την πεποίθηση ότι επιχειρείται σκόπιμή και συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου.

Επειδή το Νοσοκομείο Ιεράπετρας καλύπτει μια εκτεταμένη περιοχή του νομού Λασιθίου και το νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου και είναι το μόνο στη νότια πλευρά του νησιού.

Επειδή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο

Επειδή ο ρόλος των υπηρεσιών του Δημόσιου Νοσοκομείου, ιδίως στην περίοδο της κρίσης που ζούμε, είναι καθοριστικός για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

1.    προτίθεται να ενισχύσει άμεσα το Νοσοκομείο Ιεράπετρας με επικουρικό παθολόγο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει;

2.    προτίθεται να ενισχύσει τον αριθμό των οργανικών θέσεων παθολόγων σε 3 ώστε η εφημερία αυτής της κρίσιμης κλινικής να είναι ασφαλής και πλήρης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης